Новини от област Стара Загора и България

Млада юристка от Стара Загора сред най-добрите в престижно европейско състезание за правата на човека

Млада юристка от Стара Загора сред най-добрите в престижно европейско състезание за правата на човека
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Росица Тонева е част от отбора от млади юристи на УНСС, който стигна до полуфиналите на  престижното международно състезание в областта на правата на човека - Helga Pedersen Moot Court Competition /НРМСС/, което се провежда на английски език. Състезанието се Юридическият отбор на УНССорганизира от европейската асоциация на студентите по право ELSA и се провежда под патронажа на Съвета на Европа.

Освен дипломиралата се вече юристка – старозагорката Росица Тонева, в отбора влизат още третокурсниците по право в УНСС Ан-Никол Войнска, Елина Костадинова и Илея Рашид.

В престижното състезание се включват 58 отбора от водещи университети по право в Европа. През декември участниците подават писмени защити – едната от името на жалбоподател, а с другата влизат в ролята на правителствен агент. Всяка година казусът, върху който работят младите юристи, е различен, но задължително е свързан с  правата на човека.

„След като предадохме писмените защити по казуса, преминахме към първите устни кръгове, които се проведоха в Грузия. На финалния кръг влязохме в Топ 18 от университетите след  проведените устни кръгове. Финалният кръг се проведе в Страсбург към Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека. От 18-те отбора отпаднаха 10. Само 4 от отборите отидохме на полуфинал. Това беше голяма чест за нас“, разказва Росица Тонева.Росица Тонева

Младите юристи се подготвят в продължение на 8 месеца, събират съдебна практика, четат. „Голямо е предизвикателството да пледираш в Европейския съд по правата на човека и то пред водещи специалисти“, допълва Росица.

Българският отбор от млади юристи дели третото място в международното състезание с отбора на Оксфорд. Губи реално само един мач срещу отбора, който става победител в състезанието - този на университета Маастрихт.

Част от съдиите дават своя глас за българския отбор и са възхитени от представянето на родните юристи, идват да ги поздравят в края на състезанието.

Вчера министърът на правосъдието Атанас Славов поздрави лично българските студенти по право за големия им успех от престижното международно състезание. „Този успех е много важен за вас като бъдещи юристи, както и за университета, в който учите. Важен е и за държавата, защото пътят напред не е само да направите добри кариери, но и да сте на ниво, така че вашият глас да се чува, да отстоявате каузи и ценности“, каза правосъдният министър.

Студентите и треньорите им получиха почетни плакети на Министерство на правосъдието, книгата „Право на европейската конвенция за правата на човека“ и значки.

Защитата на човешките права става задължителна университетска дисциплина за студентите по право от тази година, съобщи по време на награждаването началникът на кабинета на правосъдния министър д-р Борислав Ганчев.

„Би било много добре повече млади хора да се включват в тези състезания. Да пледираш в Съвета на Европа е незаменим опит“, смята Росица Тонева.

Тя е завършила първо бизнес и международни отношения в Англия. Учи и финанси в Singapore Management University. Има магистратура по мениджмънт в London Business School.

В България Росица Тонева завършва  право в УНСС, като ѝ предстои да си вземе изпита по правоспособност това лято. Правото е дисциплина, която ти дава много. Тя е различен начин на мислене, убедена е младата юристка.

Коментари към новината

Още новини от Образование