Новини от област Стара Загора и България

Спортен журналист дари автентичен билет от мача Ювентус – Берое през 1979 г.

1523 28/06/2023 19:30 Спорт Стара Загора
Спортен журналист дари автентичен билет от мача Ювентус – Берое през 1979 г.
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Извстният спортен журналист Станил Йотов дари на музея на ПФК „Берое“ автентичен билет от 1979 г. за мача Ювентус – Берое, който е закупил от запален колекционер от Австрия.

„Ще го сложа в рамка и ще го даря на музея на „Берое“, стига да гарантират, че ще го вкарат в експозицията“, написа във фесбук групата „Берое“, известният журналист, автор на книгата „Тайната история на българския футбол“ и съавтор на книгите „Милан, огненият отбор от Италия, футболен куиз“, „Арсенал Лондон завинаги“ и „Барселона повече от клуб“.

Мачът „Ювентус“ – „Берое“ се играе на 7 ноември 1979 г. и завършва при резултат 3:0 за домакините. Преди това обаче на 24 октомври същата година в Стара Загора „Берое“ побеждава италианския гранд с 1:0 с гол на Георги Стоянов в 82-та минута. В отбора блести звездата на Петко Петков, който се справя феноменално с най-титолувания защитник тогава Клаудио Джентиле. В състава на „Ювентус“ са още Дзоф, Ширея, Брио, Кабрини, Тардели, Бетега и Каузио.

Билетът е запазен в отлично качество. "В музейната сбирка на „Берое“ вече има билет от този мач, но е със скъсана контрола, докато този е цял", уточни Станил Йотов за Divident.EU. Негов приятел – българин, който живее в София, видял, че билетът е пуснат в продажба на пазара за колекционери и му се обадил. „Цената му беше само 50 лева и му казах веднага да го ангажира“, разказа още Йотов. Той е заклет бероец, въпреки че любовта му към футбола не познава граници и отдавна живее и работи в София.

Станил Йотов е роден в Стара Загора и е завършил ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Той е син на известните старозагорски журналисти Донка Йотова и Венелин Йотов. Работил е и работи за най-големите спортни издания в България.

Уредникът на Музея на „Берое“ се е отзовал с радост на предложението клубът да получи билета като дарение. Освен уникалния билет Станил Йотов ще дари и беройския си винтидж шал от 1979, също много запазен, въпреки безбройните преживелици, на които е бил свидетел по стадионите.

„Шалът е уникален, купуван е от Магазина на слепите в Стара Загора, преживял е какво ли не. Последно ходих с него на 8 поредни мача на „Берое“, но все падахме. По-добре е да се разделя с него, стига да знам, че ще е в музея“, каза Йотов. Той е оптимист за бъдещето на родния си футболен клуб и чака с нетърпение първите мачове на зелено-белите след придобиването им от новите собственици от CRD Sport.

Коментари към новината

Още новини от Спорт