Новини от област Стара Загора и България

Тенденция

Лавандуловите насаждения у нас са намалели наполовина, а маслото стои непродадено

3463 28/06/2023 14:13 Агро Земеделие
Лавандуловите насаждения у нас са намалели наполовина, а маслото стои непродадено
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Според специалистите проблемът се корени в засаждането на лавандула в неподходящи райони и използването на стари сортове

Лавандуловите насаждения в България са намалели наполовина през последните няколко години. Бяхме стигнали 200 000 дка лавандула, а в момента имаме не повече от 70 000 дка. Това каза за Divident.EU д-р Стайко Станев, завеждащ отдел „Наука“ в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък. Той се занимава с производство на предбазов посадъчен материал от лавандула. Много от стопаните са се отказали от този бизнес заради свръхпроизводството и слабото търсене.

В момента няма реализация на лавандулата, тъй като през последните 3-4 години имаше свръхпроизводство. Раздаваше се случаен материал, вследствие на което се получиха насаждения, нетипични за българското лавандулово масло.
Беше грешка засаждането на толкова много лавандула в Северна България. Разликата в качеството на произведената лавандула в Северна България и в Чирпан е огромна, казва д-р Станев. Маслото от Чирпанския край е по- ароматно, с много по-добро качество. Има международен стандарт за лавандуловото масло в 4 района на света – България, Франция, Австралия, Русия.

„Нашите клиенти търсят българското лавандулово масло с необходимите качества. Има 9 компонента, на които маслото трябва да отговаря. Абсурдът е, че най-голямото количество лавандула е в Добрич. Те произвеждаха повече от 60% от насажденията“, казва д-р Станев.
Друг проблем, заради който намалява търсенето на българско лавандулово масло е този, че голяма част от стопаните използват стари сортове. Добивите при старите сортове са 4 пъти по-ниски от новите.

Имаме производители, които държат на склад по 500 литра нереализирано лавандулово масло от миналата година, казва кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Това си е голям проблем, затова подготвяме кръгла маса за разискване на проблемите в бранша, допълва той.
Според Крачолов България допусна голяма грешка преди 7 г., когато се видя, че лавандулопроизводството е много доходоносно. Тогава се разреши разширяване на масивите, особено в Североизточна България, които са огромни.

„В Северна България маслото става с доста по-ниско качество. Добивът е голям и това влияе на цялостната цена, защото са двама-трима международните изкупвачи на лавандулово масло в България. И когато имаш голямо количество с по-ниско качество, онова с по-високото качество се приравнява на него. Тогава цените започват да падат драстично, намалява и търсенето, защото има таван на потребление. Това е големият проблем“, казва Ивайло Крачолов.

От Института по розата смятат, че проблемите в лавандулопроизводството трябва да се обсъдят спешно на национално ниво.
Решението според специалистите е да се отглежда ефективно лавандулата, не да се правят безумия, като се купува случаен материал и се засажда в неподходящи райони. Трябва да повишим качеството и да продаваме типичното за България лавандулово масло“, казва д-р Станев.

Коментари към новината

Още новини от Агро