Новини от област Стара Загора и България

В България

Половината от планираните 1 милион работни места до 2030 г. ще бъдат във водородната икономика

626 27/06/2023 10:59 Икономика Бизнес
Половината от планираните  1 милион работни места до 2030 г. ще бъдат във водородната икономика
Divident.€U Divident.€U

От планираните до 2030 година 1 милион работни места, близо 500 000 ще бъдат генерирани в сектор водородна икономика, свързан с изграждане на инфраструктура, производство и разпределение на водород. Работните места в тези области ще изискват квалифицирани хора с инженерни способности и/или техническо ноу-хау. Приблизително 350 000 допълнителни висококвалифицирани специалисти ще бъдат свързани с иновативни решения с добавена стойност като горивни клетки, специализирани компоненти и приложения за крайна употреба, като например производството на превозни средства, задвижвани с горивни клетки или модернизиране на оборудване за промишлено отопление.

Институтът за устойчив преход и развитие при Тракийския университет заедно с Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при БАН, организираха в Стара Загора първия обучителен семинар "Водородна икономика" по проект Green Skills for Hydrogen. Проектът е финансиран по програма "Еразъм +" и събра академия, бизнес, неправителствени организации и институции с амбициозната цел да представи перспективите на водородната икономика и възможностите за трансформиране на регионалния бизнес модел.

Днес индустриалният сектор използва големи количества водород, който се произвежда основно от природен газ, така нареченият „сив" водород. Водородът, произведен от възобновяеми енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия, е "зеленият" водород - ключовият стълб на европейската „Зелена сделка“ за намаляване на емисиите на парникови газове.

На семинара в Стара Загора присъства министърът на енергетиката Румен Радев, който бе член на Управителния съвет на Института за устойчив преход и развитие, част от консорциума, ангажиран с разработване на иновативна и устойчива стратегия за изграждане на знания и умения за водород и водородна икономика; разработването, тестването и въвеждането на учебни програми във висшето образование; подготвяне на програми за квалификация и преквалификация в съответствие с най-новите потребности на пазара; осигуряване на кариерно развитие, което съвместява технически професионализъм със зелени и дигитални компетенции.

Проф. д-р Добри Ярков, Ректор на Тракийския университет, подчерта глобалното значение на проекта за постигане на амбициозните европейски цели в областта на управление на климатичните изменения и за плавното изпълнение на стратегическата пътна карта за водорода, определена от Европейската комисия. Министър Румен Радев постави фокус върху значението на проект Водородна долина (ZAHYR), който обединява ресурсите и компетенциите на ключови партньори от регион Стара Загора. 

Доц. д-р Благой Бурдин от БАН и проф.дхн Дария Владикова, представляваща едновременно БАН и ИУПР – ТрУ, разясниха Европейските политики за въвеждане на водородната икономика, потенциала и реализацията на водородните технологии в България.
Със семинара "Водородна икономика" започва българската програма, насочена към обучение, повишаване на квалификацията и преквалификация в иновативната зона на водородните технологии.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика