Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

За ликвидация на общинско предприятие и създаване на ново ще гласуват общинските съветници

За ликвидация на общинско предприятие и създаване на ново ще гласуват общинските съветници
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници на Стара Загора ще гласуват за ликвидация на общинското предприятие „Автосервиз на здравни заведения“ ЕООД и образуване на ново общинско предприятие „Паркиране и репатриране“.
Това ще стане на предстоящата общинска сесия на 29 юни. Предложението е внесено от общинския съветник Янко Янков- председател на ПК по политика и управление на общинските дружества.

Основната необходимост от закриване на общинското дружество идва от лошото му финансово състояние. Годишните финансови отчети на „Автосервиз на здравни заведения“ ЕООД показват, че през последните 8 години реализираните приходи на дружеството не покриват разходите му и то е реализирало загуби. Натрупаната загубата към 31.03.2023г. е 182хил.лв.

„Необходимостта от прекратяване на дейността на „Автосервиз на здравни заведения“ ЕООД се налага поради: генерирани загуби през последните години, чувствително намалелите приходи от основна дейност, които не могат да покрият разходите, а това води до натрупване на задължения към НАП Стара Загора, към работещите в дружеството /заплати и осигуровки/, както и към доставчици на резервни части и услуги. Също така поради отпаднала необходимост. Община Стара Загора разполага с много на брой транспортни средства – леки, лекотоварни, товарни и специализирани. С цел по-добра организация на ефективното използване, контрол и поддържане на същите, както и спазване на изискванията за медицински контрол на лицата обслужващи транспортните средства е предпоставка за създаване на общинско предприятие, което да обхване всички тези дейности“, се казва в предложението на вносителя .

Капиталът на дружеството е в размер на 168710 лв., разпределен в 16871 дяла, по 10 лева всеки един от тях.
Общинските съветници на Стара Загора ще гласуват и за създаване на ново общинско предприятие „ Паркиране и репатриране“ с предмет на дейност стопанисване, ежедневна поддръжка и профилактика на МПС, собственост на Община Стара Загора, техническа проверка на МПС и заверка на пътни листове, медицински контрол на водачи на МПС, годишни технически прегледи, принудително преместване на неправилно паркирани автомобили със специализирано превозно средство до определен за целта паркинг.

Местният парламент ще обсъди срок на ликвидация от 6 месеца, както и освобождаване от отговорност на досегашния шеф на общинското дружество Деньо Денев поради прекратяване на дейността на дружеството.
Част от предложените решения включват и определяне на ликвидатор на „Автосервиз и здравни заведения“ ЕООД, както и определяне на месечното му възнаграждение.

Коментари към новината

Още новини от Общество