Новини от област Стара Загора и България

Добрият опит:

В "Енергоремонт - Гълъбово" обучават сами заварчиците си заради липсата на кадри

4444 15/06/2023 08:43 Икономика Бизнес
В Енергоремонт - Гълъбово обучават сами заварчиците си заради липсата на кадри
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

„Енергоремонт – Гълъбово“ е сред предприятията в регион Стара Загора, които имат най-голяма нужда от заварчици. В него работят 120 души с тази професия, но бихме наели и още поне 80, стига да имаме такава възможност, казва Георги Кръстев, директор качество и технолог по заваряване в компанията. Сред най-търсените заварчици са тези, които владеят така наречената комбинация от двата метода – ръчно аргоно-дъгово и ръчно електро-дъгово заваряване. Трудните заварки се изпълняват именно чрез тези два метода. Всеки пети заварчик в „Енергоремонт – Гълъбово“ владее тези методи, а останалите усъвършенстват уменията си и имат мотивация да бъдат най-добрите в професията си.

„Компанията ни се нарежда сред най-големите в България, разполагаща с толкова много високоспециализирани професионалисти в областта на заваряването и рязането . Тъй като добавихме нови продукти към нашата производствена гама, през 2022 и 2023 години обучихме 12 души за заваряване на дребнозърнести високояки и свръхвисокояки стомани“, посочи Георги Кръстев.

Известно е, че заварчиците са сред най-търсените работници в България, а подготвени кадри липсват. „Професията на заварчика не позволява отвличане на вниманието, задължително е ползването на предпазни средства. Трябва да имаш устойчиво внимание и да влагаш мисъл във всяка операция“, категоричен е Георги Гочев, организатор на учебната дейност и преподавател по практика в практическото обучение по различните методи и модули на заваряването. Затова той държи курсистите му да бъдат дисциплинирани и да не отсъстват от час.

Най-вече липсата на кадри на пазара на труда налага компанията да открие собствен Център за професионално обучение през 2003 г. Училището за заварчици на „Енергоремонт – Гълъбово“ е в напълно обновена самостоятелна сграда, която предлага много удобства, както за преподавателите, така и за обучаваните.

През изминалите години ЦПО към „Енергоремонт – Гълъбово“ се превръща в ковачница за кадри, необходими в производствения процес на всички предприятия от комплекса „Марица изток“.
Тук са обучавани заварчици за нуждите на ТЕЦ „Марица изток 2“ , на „Мини Марица-изток“, ТЕЦ AES и на редица други фирми, които работят като изпълнители и подизпълнители на обекти в комплекса. От създаването на центъра до днес са обучени успешно 2018 души, които са получили и съответния сертификат за владеене на професията.

През 2019 г. „Мини Марица-изток“ обявява обществена поръчка за обучение на 95 свои заварчици. Те придобиват и повишават квалификацията си именно в ЦПО към „Енергоремонт – Гълъбово“.
Един курс за обучение на заварици продължава около 6 месеца. За това време бъдещият заварчик преминава 8 модула на обучение по метода „Ръчно електродъгово заваряване“. Обучението по метода „Миг-Маг“ (метал инертен газ, метал активен газ) е разделено 6 модула.

Обучението не е евтино, защото е свързано с разходи за лични предпазни средства, основни и допълнителни материали за работа, поддръжка на заваръчната апаратура и преподавателски компетенции.
Обучението в ЦПО „Енергоремонт – Гълъбово“ се провежда съгласно единните изисквания за придобиване на правоспособност. В тях стриктно са заложени етапите, през които преминава всеки обучаем. Всеки модул съдържа точно определени часове, които курсистът задължително взема.

Георги КръстевВ момента в Центъра тече обучение на 175 работници от „Мини Марица-изток“.
„Енергоремонт – Гълъбово“ е най-голямото предприятие, което извършва ремонтно-монтажна дейност в централите от комплекса „Марица изток“. То се занимава с проектиране, производство, ремонт, рехабилитация и монтаж на съоръжения и съдове под налягане, с котли, работещи с високо и ниско налягане, тръбопроводи, енергетично оборудване, газови съоръжения и инсталации , метални конструкции, елементи от тях детайли за автомобилното краностроене и безразрушителен контрол на тези изделия, изработени изцяло от метални материали.

„В производството се прилагат множество процеси, като един от важните от тях е процеса на заваряване. Тъй като изделията, които се произвеждат тук, са уникални и автоматизирането на процесите е засегнато в много нисък процент, се залага изцяло на квалификацията и уменията на изпълнителите. Изискванията на нашите клиенти за качеството на произвежданите от нас продукти са високи и това налага да използваме качествени технологии, изпълнявани от висококвалифициран персонал . Голям процент от този персонал са заварчиците. Те са с основен принос за производството на нашите продукти“, подчерта Кръстев.

От началото на 2023 г. в Центъра за професионално обучение на „Енергоремонт – Гълъбово“ са обучени 108 заварчици. В момента започва 26-ят курс на обучение.

По всичко личи, че годината ще е натоварена, казва Гочев. Той допълва, че само за нуждите на „Енергоремонт“ от началото на годината са обучени 15 заварчици. През 2022 г. пък за нуждите на компанията по-висока квалификация тук са придобили 25 работници.
Все повече хора сами търсят услугите на центъра, за да придобият необходимата квалификация като заварчици. Интересът към професията е голям, защото тя е сред най-високо платените, особено в чужбина. Това е и причината много от кадрите, след като се обучат да напускат страната.

Инвестирането на средства от страна на ръководството в Центъра за професионално обучение дава добри резултати, посочва инж. Евгени Станчев, директор на „Енергоремонт – Гълъбово“. Добре обучените кадри носят по-висока принадена стойност в производството. От друга страна самите служители придобиват повече самочувствие и професионални умения.

Коментари към новината

Още новини от Икономика