Новини от област Стара Загора и България

Филмът „Момчетата на Димитров“ буди любовта на младите българи към фолклора

3489 14/06/2023 13:27 Култура Сцени
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Официална премиера на танцово-музикалния филм „Момчетата на Димитров“ ще бъде направена на голям екран в залата на Държавна опера – Стара Загора. Едночасовата лента показва автентичните фолклорни традиции от всички краища на България и ще се прожектира на 17 юни от 19 часа, но всички 600 места в залата вече са заети и няма как да бъдат допуснати повече зрители, каза за Dividdent.EU авторът на филма Теодор Димитров.

ТОператорът Николай Нанов и режисьорът Теодор Димитровой е завършил хореографска режисура в академията в Пловдив и е създател на първата и единствена в България танцова формация, съставена само от момчета – Формация „Димитров“. Те са разпределени в две възрастови групи – до 8-и клас и до 12-и клас и репетират в Нова Загора и Стара Загора.

Идеята да създаде филма възниква по време на пандемичните ограничения преди 2 години, когато танцовите зали бяха затворени, а събитията със зрители – забранени. Теодор започва да пише първо музиката за филма, да работи върху хореографията, костюмите, да търси съмишленици и спонсори. Генерални спонсори на филма стават фирмите „Сорико“ ООД от Нова Загора и „Екскалибур“ ООД от Стара Загора.

Основната цел на филма „Момчетата на Димитров“ е да популяризира българския фолклор сред младите. „По-старите поколения имат заложен афинитет към традициите и българския бит и култура, докато младите поколения смятат фолклора ни за нещо архаично и остаряло“, казва Теодор Димитров, нагърбвайки се с тежката задача да промени това. И ето че на предпремиерната прожекция на филма идват много млади хора, юноши, които остават очаровани от видяното. „Видях сълзи в очите на някои от зрителите. Филмът е направен много мъжкарски, динамично и съвременно. Спазва и показва едно към едно основните автентични закодирани традиции в България“, казва Димитров.

Заслуга за усещането, което излъчва филма, има и главният оператор и кинематограф на „Момчетата на Димитров“ Николай Нанов, който поема и монтажа и голяма част от постпродукцията на лентата. Режисьорът Теодор Димитров и операторът Николай Нанов работят по филма в продължение на 2 години. Заснемат го изцяло на открити пространства – едни от най-красивите места в България, като Жеравна, Сопот, Крайморие, Широка лъка и много други.

„Момчетата на Димитров“ съдържа 10 танцови картини, две от които са песни с хореография. Между отделните части върви сюжетна нишка, в която като актьори се превъплъщават отново момчетата от Формация „Димитров“.

„Филмът е направен така, че ако едно дете, или възрастен човек, гледа този филм, той ще се запознае много детайлно със спецификите и фолклорните области на България като танц, песен, музика и история.

„Все още набираме средства за финансиране на авторската музика и звуковия дизайн по филма. Това остана да довършим, казва Теодор“. За да набере необходимите средства известният художник Ивайло Манушев е дарил на формацията 9 свои страхотни картини, които вече се продават.

Коментари към новината

Още новини от Култура