Новини от област Стара Загора и България

Галя Захариева, кмет на Нова Загора: Изпълняваме над 20 строителни обекта в общината

2703 14/06/2023 07:53 Общество България
Галя Захариева, кмет на Нова Загора: Изпълняваме над 20 строителни обекта в общината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

- Госпожо Захариева, кои са основните проекти, по които работи Община Нова Загора?

- Работим по редица  инфраструктурни проекти. Изпълняваме над 20 строителни обекта, работим активно, за да завършим сериозна част от уличната мрежа след голям ВиК проект в града. Бяха сменени повече от 14 км ВиК мрежа в общината.

В момента сменяме тротоари, улично платно и т.н. Работим и по доста оперативни програми. В края на май приключихме с изготвяне на документацията и споразуменията за саниране на жилищни сгради. Подали сме към МРРБ 25 проектни предложения за саниране.

Имаме подаден проект за изграждане на Младежки център в Нова Загора. Искаме да предоставим на младите хора място, в което да търсят, да споделят своите идеи, да реализират интересни предложения. Дори и петима млади хора да успея да задържа в града, за мен ще бъде успех! Малкият град, за съжаление, не издържа на провокацията на младостта и енергията, на любопитството. Младите хора искат да видят, да живеят в  големия град. Винаги им казвам: Да, светът е хубав, но в Нова Загора е най-хубаво – и слънцето свети по-добре, и дъждът вали по-леко. Искрено се надявам да разчитаме на подкрепата на повече наши млади съграждани за в бъдеще.

- Какво е състоянието на бизнеса в Нова Загора?

- Близостта на нашия град до големи центрове като Стара Загора, Бургас, Пловдив, Сливен, които дават по-сериозни възможности за професионална реализация, ограничава стъпването на инвеститори в общината. Въпреки всичко, мога да кажа, че имаме бизнес, който  работи много активно. Добър пример е фирма „Сорико“, която тази година чества 30 години,  „Синтерама“  на Едоардо Миролио, агро бизнеса, фабрика „Палиррия“.

Имаме две индустриални зони. Тази година инвестираме общински средства в ремонта на една от тях. Там работят около 16 местни фирми и повече от 200 души. Община Нова Загора инвестира близо 800 000 лева в  ремонт на уличната мрежа и тротоарите в индустриалната зона.

Основаната ми задача до края на годината е да приключа с уличните ремонти. 

- Какво е състоянието на образователната инфраструктура в общината?

- Ремонтирани са всички детски градини. Миналата година последно завършихме ремонтите в детските заведения на няколко малки населени места. На територията на общината имаме 14 училища, в града – 2 професионални, 2 средни училища и 1 основно, 2 начални училища и 1 център за специална образователна подкрепа. 

Работим по всички проекти за социалните дейности, като ежедневно полагаме грижи за около 600 души.

- Какви културни събития да очакват новозагорци и гостите на града?

- Община Нова Загора е много активна в посока културни събития. Почти  нямаме ден без събитие, разбира се, с подкрепата на читалище „Д.П Сивков“ и читалище "Напредък", както и на читалищата, които имаме в малките  населени места – 31 на брой. Нашите съграждани са критична, обективна публика са. Има отлично сътрудничество между всички културни институции – музея, библиотеката, школата по изкуствата, читалищата.

На 15 юни ще направим представяне на книга на проф. Борис Борисов от Археологическия факултет на Великотърновския университет.

Правим изложба в музея във връзка с последните разкопки в една от могилите в село Прохорово и същевременно ще представим  втората книга на проф. Борисов – една изключителна личност за нашия град.

Ще има пъстър празник на билките на самия Еньовден на 24 юни в с. Баня покрай река Тунджа. Там ще се опитаме да представим различни ритуали, свързани с този народен обичай.

На 14 юли отбелязваме годишнина от гибелта на нашите прадеди от село Любенова махала. Там има изключително интересна църква „Свети великомъченик Георги“, която е малко позната в България, но заслужава да бъде част от националната ни памет. В нея са убити над 2000 души по време на турското робство. Тя е изключително автентична.

Преди няколко години включихме църквата в село Любенова махала в 100-те национални туристически обекта на страната. Сега, заедно с музея подготвяме изложба на място и филм, който  да разказва на хората  за тези събития от нашата история.

Коментари към новината

Още новини от Общество