Новини от област Стара Загора и България

Известни художнички събраха овации с обща изложба в родната Нова Загора (ВИДЕО)

4761 13/06/2023 21:00 Култура Изложби
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Десетки новозагорци, почитатели на изкуството, се събраха тази вечер в Културен център къща „Минко Балкански“, за да се включат в откриването на изложбата на известните си в цяла Европа и по света свои съгражданки Никол Андонова – NIKYOTO и Ивелина Момчева, наречена „Преход“.

Никол Андонова – NIKYOTO е едно от най-актуалните имена на съвременната българска арт сцена. Нейните авангардни пластики събират овации в различни точки по света. Ивелина Момчева вече има 3 самостоятелни изложби в София. Картините ѝ са провокативни и бунтарски, вплитат различни изразни средства, но имат една единствена цел – да накарат гледащия ги да се събуди и да се опълчи срещу системата, да пожелае свободата си.

Това, което обединява Никол и Ива е любовта към родната Нова Загора и към изкуството. И към детските спомени, които ги връщат назад във времето, когато са играли заедно по новозагорските улици и са мечтали за големия свят.

Цветя, сърдечни усмивки, приятелство и благодарност за различното събитие се четяха по лицата на дошлите да поздравят успелите някогашни деца на Нова Загора, а днес известни творци – Никол и Ивелина.

Идеята за осъществяване на изложбата е подкрепена от читалище „Напредък“ и фирмите „Сорико“ и „Едоардо Миролио“.

Артистично украсеният двор приканваше за сърдечни срещи и красиви преживявания. За доброто настроение допринесоха музикалните изпълнения на млади таланти на Нова Загора, сред които и братът на Никол Андонова - Желязко.

На срещата с изкуството на Никол и Ива присъства и кметът на Нова Загора Галя Захариева, заедно с екипа си. Тя поздрави авангардните художнички, като им пожела още много успехи и изяви в родния град.

Мястото Построената през 1921 г. къща на братя Стойкови, днес освен архитектурен шедьовър е и един от центровете на културата в Новозагорско.

По време на комунизма е национализирана и в продължение на 45 години е била пионерски дом. Тук са се провеждали извънкласните форми и кръжоци в града. Почти всеки новозагорец е скътал дълбоко в сърцето си най-топли спомени от своето детство, преминало тук.

След промените в България къщата е закупена от Фондация „Минко Балкански“, която я превръща във френско-български културен център. Първата инвестиция на известния меценат проф. Минко Балкански е в Математическата гимназия в Нова Загора. Самият той е завършил новозагорското Средно училище „Христо Ботев“. Неговата фондация реставрира и стария градски театър в града.

Почти няма година, в която проф. Балкански да не е дошъл на среща с децата и учителите в родното си школо, разказва кметът Галя Захариева.

Изложбата „Всички присъстващи тук сме се докосвали до алтруизма на проф. Минко Балкански и вярваме, че с присъствието си тук тази вечер ще се доближим поне малко до неговата изключителна фигура и роля“, каза при откриването на експозицията Никол Андонова. „Аз и моята приятелка Ива сме тук, за да се върнем там, от където сме тръгнали с чистата идея да изградим мост към миналото и детството. Името на нашия общ проект е „Преход“ – една красива дума, която бихме могли да свържем с прехода на времето, пространството, поколенията, но и с интензивната многопластова действителност“, каза в приветствието си към присъстващите Никол Андонова.

С огромен интерес почитателите на изобразителното изкуство разгледаха картините на Ивелина Момчева, която представя нещата от живота през своята призма и ни кара да се замислим върху политическата и социална действителност както у нас, така и по света.

Никол пък ни потапя в изкуството на своите пластики, изработени с помощта на неповторимите свойства на смолата.Творбите ѝ излъчват движение и живот.

Изложбата „Преход“ ще може да се види от новозагорци и гостите на града до края на седмицата.

Коментари към новината

Още новини от Култура