Новини от област Стара Загора и България

15 училища в Старозагорски регион със слаб успех на зрелостния изпит по БЕЛ

15 училища в Старозагорски регион със слаб успех на зрелостния изпит по БЕЛ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Липсата на подкрепяща среда вкъщи е основна причина за слабите резултати, смятат експертите

15 училища в Старозагорски регион са със среден успех слаб 2.00 на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. Това показват данните от изпита, съобщават от Регионално управление на образованието – Стара Загора.
„Става въпрос за среден успех на база брой точки. В тази цифра влизат ученици, които миналата година са получили слаб успех и са се явили отново. В голяма част точно те са носители на слабите оценки. Така резултатите като цяло падат. Ще направим пълен анализ на резултатите, за да видим проблемите “, каза за Divident.EU началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова.

Според нея учителите по български език и литература в тези училища не могат да носят цялата вина за резултатите. Липсата на подкрепящата среда в лицето на родителите вкъщи в случая е основна причина за слабите резултати, допълва тя, като напомня, че резултатът от държавния изпит не е само резултат от обучението в 12 клас, а по-скоро – на обучението от 1 до 12 клас.

Старозагорски регион е на шесто място в страната по резултати от изпита по БЕЛ. Успехът на региона е 49, 97 точки или оценка добър 3,83. За сравнение през миналата година успехът от държавния изпит по БЕЛ на региона е бил 3,96.
По резултати Стара Загора се нарежда след София,Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград.
8 училища в региона са със среден успех, 14 са с добър успех и 3 с много добър успех .

С най-добри резултати и със среден успех много добър са ГПЧЕ Ромен Ролан, както и двете математически гимназии в региона – Математическа гимназия „Гео Милев“ и Математическата гимназия в Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Образование