Новини от област Стара Загора и България

Листни въшки нападнаха липите на Стара Загора заради дъждовното време

3699 13/06/2023 13:46 Агро Земеделие
Листни въшки нападнаха липите на Стара Загора заради дъждовното време
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За да се избегне опаразитяването е необходима консултация с агроном и пръскане

Вредители нападнаха липите в Стара Загора и тази година. Обикновено това се случва при по-влажна пролет. Доказателство за това са лепкавите листа на дърветата. Под някои дървета лепкавият секрет от листата е образувал тъмни петна, върху които подметките неприятно залепват.

Тази лепкавост се дължи на опаразитяване с листни въшки, обясни за Divident.EU доц. Диана Ганева, биолог, ентимолог и преподавател по ентимология в Аграрния факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Лепкавата течност по листата се нарича "медена роса" и се дължи на неусвоените въглехидрати, които отделят листните въшки.

Листните въшки се хранят с растителни сокове. Насекомите засмукват проводящата тъкан на листа, поглъщайки соковете на растението. Така вредителите усвояват белтъците, а през каналите си отделят захари.

Възможно е да се предотврати това състояние с пръскане, при положение че се констатира при проверка по-ниска плътност на листата. Когато обаче листните въшки вече масово са се размножили, пръскането не може да помогне.

„Нещата трябва да се следят и атакуват навреме. Листните въшки са различни видове, появяват се по различно време. Те са с различна продължителност на цикъла. Поради тази причина агрономите в сектор "Растителна защита" имат задачата да следят, да наблюдават и да предупреждават за масовото им появяване. Респективно точно те, като специалисти, трябва да кажат какви мерки да се вземат“, коментира доц. Ганева.

Липите в Стара Загора ще цъфнат, но по-късно и вероятно по-слабо. Миналата година опаразитяването с листни въшки беше интензивно само на отделни места в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Агро