Новини от област Стара Загора и България

Масови оставки на областни управители, старозагорският също подаде заявление

1946 12/06/2023 15:49 Политика Власт
Масови оставки на областни управители, старозагорският също подаде заявление
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Областните управители ще трябва да изпълняват задълженията си до освобождаването им от Министерския съвет

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Днес областният управител на Стара Загора Иван Чолаков също е подал заявление за освобождаване от длъжност. По-късно постъпи съобщение, че заявление за освобождаване от длъжност е подал и зам.-областният управител Стоян Стоянов.  Оставката е изпратена по служебен ред до Министерски съвет, съобщават от Областна администрация.
До момента е известно, че областните управители на 27 от общо 28 области са подали оставки - на София, Софийска област, Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин, Монтана, Ловеч, Хасково, Смолян, Добрич, Силистра, Ямбол, Габрово, Търговище, Велико Търново, Враца, Сливен, Благоевград, Русе, Кърджали, Кюстендил, Разград, Стара Загора, Плевен, Шумен, Разград. Единствено областнаият управител на Перник Людмил Веселинов не се е оттеглил.

Работа искат да напуснат и заместниците в 6 областни администрации - на Враца, Монтана, Търговище, Пазарджик, Плевен и Ямбол.

Масово като мотиви се посочват смяната на правителството и различията в политическите възгледи.

Напускащите областни управители са назначени на поста от служебното правителство, посочено от Румен Радев. Част от тях сега мотивират оттеглянето си с политическите различия с редовното правителство.

Областните управители се назначават от правителството и обикновено се сменят със смяната на кабинета. До момента обаче смените им не са започнали.
Правителството излезе с позиция във връзка с постъпилите оставки: "Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др. Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си", пише в съобщението на правителството.

Коментари към новината

Още новини от Политика