Новини от област Стара Загора и България

Едва върху 10% от обработваемите площи в България се отглеждат плодове и зеленчуци

2948 12/06/2023 14:58 Агро Земеделие
Едва върху 10% от обработваемите площи в България се отглеждат плодове и зеленчуци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Върху 85,5% от обработваемите земи в България се отглеждат зърнено-житни култури и само върху 10,7% се отглеждат други култури. Тези цифри ясно показват защо у нас няма родно производство плодове и зеленчуци, каза председателят на Селскостопанска академия проф. дн инж.Мартин Банов.

Той участва във форума на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, който се проведе в края на миналата седмица в Овощник.
Цифрите са притеснителни, те трябва да се променят през следващите години, за да има бъдеще сектора, смята проф. Банов. Според него целта е родното земеделие поне да върне производството в границите, в които е било преди години.

Според проф. Банов една от причините, поради които се отглеждат толкова малко плодове и зеленчуци е липсата на работна ръка у нас. Все още производството на зеленчуци и плодове изисква повече ръчен труд, там има по-малко механизация.
Председателят на Стопанска академия посочи две решения, с прилагането на които през следващите години може да се нормализира отглеждането на земеделски култури у нас и да се избегне този дисбаланс.
Той предлага научната общност да направи агроекологично райониране, както и да бъде изработен ведомствен кадастър на земеделските територии.

Целта е получените резултати от агроекологичното райониране да бъдат представени в специална система -землище, кадастрален парцел, земеделски парцел.
„На базата на това прецизно райониране ще бъдат избегнати аномалии като тази с отглеждането на лавандула в Североизточна България. Отглеждането на лавандулата там се отрази върху качеството, както и върху количеството на продукцията“, каза той.
Проф. Мартин Банов представи пилотен проект за това как би трябвало да изглежда подобна разработка, свързана с конкретно землище - в с. Трайково, област Монтана.

Коментари към новината

Още новини от Агро