Новини от област Стара Загора и България

Ново начинание

Бизнес клуб откриха младите икономисти на Тракийския университет

802 12/06/2023 14:03 Икономика Бизнес
Бизнес клуб откриха младите икономисти на Тракийския университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Бизнес клуб основа Сопанският факултет на Тракийския университет. Той има за цел да намали разстоянието между студентите и бизнеса, да насърчи развитието на младите хора с помощта на ментори от бизнес сектора.
„В основата на нашите намерения са заложени развитие, подобряване, растеж, напредък. Този процес не е едностранен“, обясни пред присъстващите на събитието председателят на клуба Стефан Иванов, студент от трети курс по специалността „Регионална икономика“.

Клубът ще има разнообразна дейност, като част от нея са: организиране на публични лекции на бизнес експерти, специализирани обучения за студенти, дискусии по икономически, политически и социални въпроси, посредничество между реалния бизнес и университетската среда, придобиване на практически умения за работа с помощта на бизнеса и т.н.

На събитието в Академичния комплекс на Тракийския университет присъстваха представители на икономическата общност, на държавната и местната власт, представители на социални и банкови институции, преподаватели, съсловни организации.
„Идеята да стартираме бизнес клуб е от доста време. Липсата на кадри през последните години доказва нуждата от такъв клуб. В процеса на обучение даваме много от себе си, както ние, преподавателите, така и студентите. Редно е и бизнесът също да се включи в процеса, за да заслужи кадрите, които непрекъснато му липсват“, каза зам.-деканът по учебната дейност, инициатор и ментор за създаването на бизнес клуба доц. Николай Пенев. Той припомни, че Стопанският факултет наскоро е получил престижна оценка – почти 9.00 от Националната агенция по акредитация и че е предпочитано място за обучение от кандидат-студентите.

Стопанският факултет тази година чества 15 години от съществуването си като самостоятелно звено, част от Тракийския университет. Тази годишнина ще бъде отбелязана със серия тържества, както и с конференцията „Бизнесът и регионите“, която се провежда на всеки две години, каза в приветствието си към присъстващите деканът на факултета доц. Блага Стойкова.Тя благодари за активната позиция на бизнеса, благодарение на която са стартирали много нови специалности.

Поздрав получиха студентите и от ректора на университета проф. д-р Добри Ярков, който днес официално встъпва в новия си мандат.
„Вие сте хората, които ще променят България през следващите 25-30 години. Останете тук и работете за родината си. България има нужда от лидери. Пожелавам на този бизнес клуб да създава лидери“пожела проф. Ярков.

Поздрав към присъстващите отправи и зам.кметът Радостин Танев.
Публична лекция " За високия интелект - естествен, изкуствен и друг" изнесе известният  учител и член на настоятелството на Тракийския университет Теодосий Теодосиев

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика