Новини от област Стара Загора и България

Децата между 5 и 7 години трябва да бъдат прегледани от ортодонт и без оплаквания (ВИДЕО)

9274 09/06/2023 10:51 Здраве Лечение
Съдържание от Клиника Бушкалова Съдържание от Клиника "Бушкалова"

Ортодонтското лечение в дентална клиника „Бушкалова“ постига функционална хармония и естетика на усмивката

Д-р Гергана Рачкова-Дошкова е завършила дентална медицина в Медицински университет гр.Пловдив. Има придобита специалност ортодонтия и следдипломна квалификация по лингвална ортодонтия за системата STB и самолигиращи лингвални брекети Alias на проф. Скузо. През 2011 година е сертифицирана за работа със системата Clear-Aligner във Франкфурт Германия на клиничен курс на проф. Пабло Ечари. В своята работа д-р Дошкова претворява науката в практиката. Съавтор е в публикация на специализираното издание на Българско Ортодонтско Общество, Ортодонтски преглед. Има множество постерни участия в европейски световни международни ортодонтски конгреси. През 2018 година научният комитет на Европейската алайнерска асоциация отличи резюме на д-р Дошкова с покана за орална презентация. На втория конгрес на асоциацията,провел се във Венеция,Италия, пред международна аудитория, д-р Дошкова презентира свой клиничен случай лекуван с прозрачни шини по протокол но Dent@line.

С откриването на новата Дентална клиника „Бушкалова“ в Стара Загора през 2022 година д-р Дошкова провежда ортодонтски прегледи и лечение в Града на липите.

- Д-р Дошкова, какво представлява ортодонтското лечение и в какви случаи се налага?

- Ортодонтията се занимава с лечение на зъбно челюстните деформации и аномалии в положението на отделните зъби. Целта на ортодонтското лечение е постигане на оптимална функция и естетика в лицево челюстната област.

- Каква е разликата между брекети, алайнери и тренери и кога се използват едните, другите или третите?

- Това са различни системи за лечение на зъбно челюстните деформации и преценката е изцяло на специалиста коя от тях да използва. Брекетите са фиксирана техника със заложени в слота им стойности как да се позиционират в 3D пространството всяка отделна група зъби. Тези стойности се изявяват посредством дъгите, които се използват за нивелация, подравняване и стабилизация на подредбата на зъбната дъга. Предимство е, че не изискват съдействието на пациента.

Алайнерите са прозрачни шини, които преместват зъбите с предварително дигитално планиране. Така пациентът може да види и одобри подредбата на своите зъби. Носят се 20 - 22 часа в денонощие и се свалят само за храна. Тренерите са профилактични МИО функционални апарати, които се използват най-често в ранно смесено съзъбие за правилно насочване пробива но постоянните зъби, оформяне на зъбните дъги и отстраняване на вредни навици като дишане през уста, подпъхване на езика между зъбите, смучене на устна. Голямо предимство на тренерите е, че се носят само в домашни условия 2-4 часа през деня и през цялата нощ и предотвратяват задълбочаването на зъбно челюстните деформации.

- Правилно ли е ортодонтското лечение да започне още в детска възраст или може да се започне и при възрастни пациенти?

- Добре е на една ранна възраст детето да бъде прегледано от специалист или насочено от общопрактикуващия стоматолог, ако той забележи някакъв проблем. Обикновено на по-късен етап самите деца забелязват зъбче, което не си е на мястото, а специалистите могат да открият, че има кръстосана захапка, която не е видима с просто око нито за родителите, нито за пациента. Затова е добре родителите да водят детето на ортодонтски преглед между 5 - 7 годишна възраст. Тогава може да се предотврати задълбочаването на дадена деформация, която на по-късен етап ще се лекува много по-трудно, сложно и продължително.

Важно е ортодонтското лечение да се започне навреме, за да няма задълбочаване на деформацията и ако установим, че има скелетен проблем или деформация, която се унаследява, да хванем пика на растежа и да модифицираме този неправилен растеж. Ние можем да насочим развитието на челюстите в правилна посока, да стимулираме растежа при дефицит на едната челюст.

- До каква възраст е най-оптимално ортодонтското лечение? Има ли възрастова граница, след която то става неефективно?

- Ние казваме, че докато има зъби в устата, те могат да бъдат премествани. Разбира се, важно условие е пародонтът да бъде здрав, да няма възпалителен процес. Зъбите се местят, и при деца, и при възрастни, само при здрав пародонт.

Ортодонтското лечение в детска възраст и при зрелите хора има някои особености. В детска възраст преместването на зъбите става много по-лесно и с по-малко усилия. В юношеска възраст можем да използваме растежа на челюстите и да го модифицираме при несъответствието им. При възрастни пациенти използваме много слаби сили.

- Какви са етапите на ортодонтското лечение?

- След като пациентът бъде записан за първичен ортодонтски преглед, той получава информация за това какво да очаква от лечението. Обикновено прегледът преминава в снемане на анамнеза, изясняване на причините за деформацията, установяване на наличието на вредни навици като неправилно дишане, неправилно гълтане. Правилното дишане е през носа и то спомага за правилното нарастване на максиларните кости. При дишане през устата мускулите на бузите упражняват по-голямо налягане върху горната зъбна дъга и я компресират, в следствие на което фронталните зъби обикновено се накланят напред и при наличие и на някакъв скелетен проблем деформацията се задълбочава.

След като пациентът реши да провежда ортодонтско лечение, назначаваме два броя рентгенови снимки, които са много важни за правилната диагностика, вземаме отпечатъци от зъбните дъги и правим един сложен биометричен анализ. На базата на този анализ и на целия рентгенов анализ изготвяме план за лечение. Този план е основата на ортодонтското лечение, защото изготвяме прогноза за растежа на пациента, ако е в растяща възраст. Ако е в детска възраст правим прогноза какъв растеж ще очакваме, за да се съобразим с него и установим кой е най-подходящият етап за започване на съответното лечение.

- Болезнено ли е ортодонтското лечение?

- Лечението не е болезнено, но има период на адаптация към чуждо тяло в устата. Единственото, което се изисква от страна на пациентите е дисциплина и мотивация. При нас няма машинки, няма екстракции на зъби, така че всичко е безболезнено сато процедури.

- Какво бихте посъветвали родителите в края на нашия разговор?

- Бих искала да посъветвам родителите своевременно да водят децата на ортодонтски преглед между 5 и 7-годишна възраст, за да може, ако детето има някакви вредни навици, те навреме да бъдат отстранени. Ако е нужно да се работи с логопед, съответно да се обърне внимание и на този проблем, за да може детето да бъде проследявано дългосрочно и да бъде насочван растежа, да не се изпусне интензивния растеж, в който можем да направим промени.

- Какви предимства откривате за работата си в Дентална клиника „Бушкалова“?

- В активната си практика работя вдъхновена от мотото, че “Цялото е много повече от сумата на отделните му части”/Аристотел/. Когато с д-р Бушкалова сме се срещали на събития на Асоциацията на денталните мениджъри, сме обменяли информация – имаме една и съща визия и концепция за работа в екип. Стигнахме по естествен път до желанието да работим заедно. Чувствам се привилегоривана да работя в такава прекрасна атмосфера с професионален екип.

Освен това апаратурата в клиниката позволява работа по съвременни дигитални протоколи. Тук има апарат за сканиране на зъбните дъги, който дава възможност на пациента да бъде изработен дигитален дизайн на усмивката . Това позволява ортодонтското лечение при възрастни пациенти да бъде завършено с оптимална естетика и да се постигне един предвидим резултат.

Коментари към новината

Още новини от Здраве