Новини от област Стара Загора и България

Васил Петров и приятели дадоха старт на новия-стар фест "Цветовете на джаза"

710 08/06/2023 21:59 Култура Сцени
Васил Петров и приятели дадоха старт на новия-стар фест Цветовете на джаза
Divident.€U Divident.€U

Кадифеният глас на Васил Петров тази вечер даде старт на дългоочакваното първо издание на фестивала "Цветовете на джаза", който става естествен продължител на обичания години наред Джаз Форум Стара Загора.

„Три дни по правите улици на Стара Загора уханието на липи ще се смесва с невидимия, но усещан със сърцето аромат на музиката! Защото тя е цветна, животът разнолик, а джазът е вълнуващ и вечен. Слушайте, преживявайте, танцувайте! Радвайте се, обичайте, създавайте спомени! На добър час на „Цветовете на джаза“. С този поздрав от кмета на общината Живко Тодоров бе дадено начало на официалното откриване на тазгодишния музикален фестивал „Цветовете на джаза“. Стотици старозагорци и гости на града съпреживяха емоцията на Античния форум „Августа Траяна“.

Поздрав към публиката отправи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности на Стара Загора Милена Желева. Тя благодари на екипа на отдел „Култура“, който за поредна година прави така, че Стара Загора да е джаз столица няколко дни.

„Аплодисменти тази вечер заслужават и всички, които реализират този така чакан и обичан фестивал в нашия град, но и публиката, която се наслаждава на добрата програма и изпълнения. Очаква ви вълшебно преживяване – забавлявайте се, използвайте тези моменти за откъсване от ежедневието, споделете време със семейство и приятели“, сподели Милена Желева от сцената.

Успех на „Цветовете на джаза“ пожела и Виктор Крумов, ръководител на Общинския духов оркестър и инициатор на новата концепция на форума под липите. „Нарекохме фестивала по този начин, за да покажем, че джазът е многолик, разнообразен. Вярвам, че всеки ще намери по нещо за себе си. Насладете се!“, каза Виктор Крумов.

Първата вечер започна изключително мелодично. На сцената излезе един от най-емблематичните и топли гласове на българската музика – Васил Петров. Известният изпълнител представи любими джаз стандарти, боса нова теми, поп хитове в джаз интерпретация заедно с виртуозните инструменталисти Йордан Тоновски (пиано), Кристиан Желев (ударни), Христо Минчев (бас).

Стотиците ценители на красивата музика изпратиха Васил Петров квартет със сърдечни аплодисменти и посрещнаха Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с главен диригент подполковник Ради Радев. Магията и професионализмът на 50 музиканти на една сцена завладяха публиката. Изпълненията на оркестъра съчетават високо майсторство и богат репертоар. Тази симбиоза носи широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Водещ на събитието бе Борислав Веженов.

Вторият ден на „Цветовете на джаза“ ще качи на сцената Надя Тончева и приятели. Те ще представят „Бразилиадо“ по Антониу Карлус Жобим (1927 – 1994). Началото е отново в 19.00 часа на Античния форум.

Концертът на легендите от „Акага“ е с начален час 20.00 часа. Краси Куртев (фронтмен, бас-китара), Георги Велев (тромпет, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Краси Кирилов - Джоджо (тромбон, вокал), Калин Петров (клавир), Петър Главанов (китари) и Димитър Митев – Дънди (барабани) очакват верни и нови приятели.

При неблагоприятни метеорологични условия – концертите ще бъдат в Оперния театър, а входът по традиция е свободен.

Коментари към новината

Още новини от Култура