Новини от област Стара Загора и България

Валентин Дончевски подреди мащабна изложба в пловдивската Галерия „2019“ (ВИДЕО)

2297 07/06/2023 18:34 Култура Изложби
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Впечатляваща с мащабите си изложба от над 130 картини, пластики, рисунки и скулптори, създадени в различни периоди, подреди големият художник от Стара Загора Валентин Дончевски в Галерия „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 в Пловдив. Това е една от най-големите и модерни галерии в България, разполагаща с изложбена площ от близо 800 квадратни метра. В обширното и светло пространство на галерия „2019“ по прекрасен начин се вписаха много от големите платна на твореца, които сякаш „поглъщат“ зрителя, пренасяйки го в различни по своята същност, идеи и време реалности, родени творческите полети на Валентин Дончевски.

Изложбата му носи кодовото име „Лични пространства“ и беше открита на 6 юни в 18 часа от изкуствоведа проф. Борис Данаилов.

Проф. Данаилов не спести думите си на възхищение пред творческата енергия на Валентин Дончевски. Според известния критик художникът от Стара Загора успява по прекрасен начин да надскочи рутината, която вкарва в омагьосан кръг утвърдените творци, и да продължи да разширява границите на своите търсения.

„Дончевски много трудно може да бъде вписан в някаква определена стилистика. Той може да мине за сюрреалист, за абстакционист,  има и много реалистични работи. Работи и в други художествени полета - има издадени 11 книги с поезия и есета, монументална живопис, фрескова живопис, музика, концерти, графика, видео, скулптора! Сякаш няма форма на изкуството, в която той да не се изявява“, посочи проф. Данаилов. Изкуствоведът определи живописта му като вихрушка от цветове и форми, антропоморфни и геометрични фигури, които създават нови оптични ефекти, преливания, засичания, контрасти, меки преходи, линии, контури по изключително труден начин. „Въпреки тази сложност, платната на Валентин Дончевски са равномерно възбудени – едно от най-трудно постижимите качества в живописта. Той използва смайващо техническо разнообразие, което води до забележителни резултати – прави колажи, асамблажи, инкрустации, натрупвания, наслагвания, употребява различни материи, елементи от бита, фотографии“, каза още проф. Данаилов.

Откриването на изложбата „Лични пространства“ се превърна и в премиера на новата поетична книга на Валентин Дончевски „Всичко сегашно“. Тя беше представена от нейния редактор – поетът и драматург Иван Странджев, който определи като добър знак съвпадението с откриването на изложбата с премиерата на стихосбирката „Всичко сегашно“ и припочни, че само преди няколко седмици художникът е бил приет за член на Съюза на българските писатели.

Валентин Дончевски изненада гостите на откриването с изпълнение на авторската си песен „Ако животът е един антракт“ по стихове на пловдивския поет Добромир Тонев, за което беше подготвил специално изрисувана китара.

Изложбата на Валентин Дончевски „Лични пространства“ ще остане подредена в пловдивската Галерия „2019“ до 25 юни. Дотогава посетителите ще могат да се сдобият и с неговите книги, както и с диск с авторските му песни, които звучат в залата, като прекрасен акомпанимент към изложбата.

Коментари към новината

Още новини от Култура