Новини от област Стара Загора и България

Млад програмист от Нова Загора изобрети смарт събирач на боклук

4836 05/06/2023 18:30 Общество България
Млад програмист от Нова Загора изобрети смарт събирач на боклук
Divident.€U Divident.€U

Зрелостникът Мирослав Върбанов от Професионална гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“ в Нова Загора защити успешно дипломна работа на тема „Създаване и проектиране на смарт събирач на боклуци“. Младият програмист изучава специалността „Приложно програмиране“, а защитата му съвпадна с Деня на околната среда – 5 юни.

Инж. Преслава Николова и Мирослав ВърбановИновацията предизвика голям интерес сред обществеността и в научните среди.  С разработката си Мирослав заслужено спечели парична награда от фирма „Сорико“, която от 30 години работи в областта на внедряването на модерни системи за сметосъбиране, сметоизвозване и управление на отпадъци.

Смарт събирачът на Мирослав Върбанов бе отличен от Община Нова Загора, както и от VII-та Национална конференция “Да мислим екологично за бъдещето”, организирана от катедра „Екология“  на бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”.

Каква е идеята? Разработената от Мирослав програма прави така, че капакът на контейнера за отпадъци се отваря и затваря сам, без да е необходимо да се докосва с ръце. Разработката му може да навлезе спокойно в утрешното битие на българина и да улесни ежедневието му, повишавайки хигиената на ръцете.

Иновативният продукт е разработен с програмен език „Ардуино“ с професионалното съдействие на преподавателите на  Мирослав - инж. Преслава Николова и инж. Петя Димитрова. Това съобщи за Divident.EU  Нели  Русева, зам.-директор по административно-стопанска дейност в гимназията.

В Деня на околната среда Професионалната гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“ започна  интересна инициатива - „Бъди отговорен днес за едно по-чисто утре“. От 1 до 12 юни кабинетът по химия и биология в училището се превръща в пункт за разделно събиране на отпадъците  – хартия, пластмаса и стъкло и метал.

Инициативата беше приветствана днес от кмета на Нова Загора Галя Захариева, както и от зам.-кмета на общината Ивайло Енев.

Фирма „Сорико“ ще извози събраните отпадъци. Новозагорската компания осигурява награди за учениците, включили се в инициативата. Идеята е инициативата за разделно събиране на отпадъците да се развива и да стане традиция  в гимназията.

Привлякохме в кампанията и най-малките новозагорчета от градина „Детски свят“, защото навиците се възпитават от най-ранна детска възраст, посочи Нели Русева. Фирма „Сорико“  подари на всяко дете от предучилищна възраст енциклопедия с любопитни картинки „Къде отива боклукът?“.

Професионалната гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“ в Нова Загора има три специалности – компютърна техника и технологии, приложно програмиране и електрообзавеждане на производството.

Коментари към новината

Още новини от Общество