Новини от област Стара Загора и България

Сашо Дончев получи званието почетен гражданин на родния си Ямбол

9055 05/06/2023 15:47 Общество България
Сашо Дончев получи званието почетен гражданин на родния си Ямбол
Divident.€U Divident.€U

Званието беше присъдено по време на тържествена сесия на Общинския съвет по случай празника на града

На тържествена сесия на Общински съвет-Ямбол беше връчена Наградата на Ямбол на хореографите Румен и Мая Тодорови, а със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ бяха удостоени бизнесменът Сашо Дончев и художникът Георги Зайков (посмъртно).

Благодарение на Сашо Дончев и "Овергаз" в началото на 90-те години Ямбол става първия газифициран град в България. Роден е в Ямбол на 7 септември 1953 г. Завършва средното си образование в ПГ ,,Васил Левски”. След това завършва специалностите „Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази“ в Руския държавен университет за нефт и газ „И. М. Губкин“ и „Външноикономически отношения“ в Висшия икономически институт „Карл Маркс“. През 1991 г. заедно с други съдружници създава „Овергаз“ ООД, а през 1992 г. – „Овергаз Инк.“ АД.

Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификация на населените места в България.

Хореографите Румен и Мая Тодорови благодариха за признанието и изтъкнаха, че са задължени както на техните колеги и предшественици, така и на хората, преминали през тяхната школа през годините.

Николина Зайкова, съпруга на Георги Зайков, сподели, че за нея това е награда за цялата артистична фамилия Зайкови.

Празникът на Ямбол започна с литургия в храм „Света Троица“, на която присъстваха кметът Валентин Ревански, неговите заместници Енчо Керязов и Васил Александров, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници, жители и гости на Ямбол.

На тържествена церемония, на която присъстваха представителни части от гарнизон Ямбол, депутати, областните управители на областите Ямбол и Бургас, командири на военни формирования, бяха издигнати знамената на Ямбол, България и Европейския съюз.

Коментари към новината

Още новини от Общество