Новини от област Стара Загора и България

На 13 юни

Авангардни художнички откриват обща изложба в родната Нова Загора

3528 04/06/2023 11:02 Култура Изложби
Авангардни художнички откриват обща изложба в родната Нова Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Те са млади, решителни, експериментират в изкуството и имат многобройни почитатели. Обединява ги любовта към родната Нова Загора и към творчеството. Тази любов ражда идеята да направят съвместна изложба, при това на много символично място – къщата за талантливи деца, предоставена на Нова Загора от големия радетел и меценат проф. Минко Балкански.

Никол АндоноваНикол Андонова и Ивелина Момчева ще открият съвместната си изложба в Нова Загора на 13 юни, вторник от 18 часа в Културен център - къща „ Минко Балкански“.
Идеята е подкрепена от читалище „Напредък“, фирма „Сорико“ и „Едоардо Миролио“.

С Ива се познаваме от деца. Тя твори в различен от моя стил. Затова изложбата се нарича „Преход“, казва Никол Андонова, която ще изложи свои пластики.
Искаме да се случват запомнящи се културни събития в родния ни град, а талантливите млади хора да бъдат вдъхновени и да знаят, че очакваме с нетърпение изявите им и ги подкрепяме, казват Никол и Ивелина. Тяхното послание към младите таланти на Нова Загора е, че можеш да постигнеш всичко, ако следваш смело мечтите си.
В откриването на изложбата ще се включат със свои изпълнения талантливи младежи от Нова Загора.

Никол Андонова – NIKYOTO е едно от най-актуалните имена на съвременната българска арт сцена. Началото на творческия и път е поставено през 2015 г., когато започва да прави дигитални, сюрреалистични портретни картини, свързващи мечтани светове с реалността. Продължава развитието си с хипнотизиращите свойства на смолата, като отличителен щрих стават нейните „изтичащи картини“. Те са израз на убеждението и, че артистът е човек, който се страхува единствено от това да бъде поставен в рамка.
Творбите на Никол излъчват движение, тя прави 3D пластики монохронна живопис. Материалът, с който работи, е течен, има само един момент, в който той може да бъде манипулиран. Талантливата скулпторка използва смола и без калъп извайва форми от нея.Ивелина Момчева

„Процесът е сложен, работя с тежки уреди в творческия си процес“, обяснява Никол Андонова.

Моето изкуство е насочено към ценностите, към нещата, които ни заобикалят, не само в българска, но и в международна среда, казва другата участничка в изложбата Ивелина Момчева. Талантливата художничка има вече 3 самостоятелни изложби в София. Засяга в творбите си социални, политически теми, екология, медии, икономика, ценностите на жените.

В изложбата „Преход“ в Нова Загора Ивелина ще покаже и картината си „Затворени граници“, рисувана по време на ковид пандемията.
„Оставям картините ми да говорят повече за мен. Представям в творчеството си нещата от живота през моята призма, през моето усещане. Обичам психологията, обичам да си играя с думите. За мен изкуството е свобода.

Всяка моя творба е малък разказ, пресъздаден в картина“, казва Ивелина Момчева. Тя определя стила си като съвкупност от поп арт, комикс, карикатура.
Живяла е в Лондон, както и в Дубай. Решава, че трябва да се върне в България и тук да сбъдва мечтите си в областта на изкуството.
Ако искате да се потопите в света на изкуството на Никол и Ивелина, заповядайте на изложбата в Нова Загора. Очакват ви изненади и неповторими моменти.

Коментари към новината

Още новини от Култура