Новини от област Стара Загора и България

Национално изложение на порода "Галоуей" се провежда в Тракийския университет

Национално изложение на  порода Галоуей се провежда в Тракийския университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Първото по рода си Национално изложение на говеда от породата „Галоуей“ се провежда в Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет. То ще бъде ежегодно, съобщиха организаторите му.
Изложението е част от продължаващите вече месец празнични събития на ветеринарномедицинския факултет, свързани с отбелязването на 100-годишния му юбилей.

„За нас е чест, че може да организираме такова изложение, още повече, че по отношение на генетиката това са едни от най-добрите животни в Европа и света. Купили сме от Германия говеда „Галоуей“, като при нас те се използват предимно за научно-развойна дейност. Инвестирали сме, за да работим ползотворно в областта на продоволствената сигурност и климатичните промени“, каза ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков.

На събитието в Стара Загора присъстваха фермери от България и от чужбина, както и двама водещи специалисти в Европа - Юрген Гренер от Германия и Фред Флицер от Австрия.
Те са хора с богат опит, популярност в производството на здравословна храна с високо качество, сред еталоните за производство на месо от тази порода, за реализиране късите вериги на доставка от фермата до трапезата.
Изложението  включваше и тестване на продукти от порода „Галоуей , които се оказаха с отлични вкусови качества.

Около 3000 животни от породата „Галоуей“ има в България. Тракийският унивреситет има 200 животни от тази порода, като част от тях са в община Гърмен и се отглеждат на близо 5000 дка горски пасища.

Животните от порода " Галоуей" са изключително устойчиви, издържат на температура от -40 до +40 градуса, имат двойна козина и са много подходящи за климатичните промени – рязко застудяванве, засушаване, проливни дъждове, рядко боледуват. Те са  икономически изгодни за отглеждане, защото разходите за фураж са с 25% по-малко, дават прираст основно от тревни фуражи.
„Това е най-икономичната порода, която няма нужда от обори и специализирана мобилна и стационарна техника. Оползотворява много добре тревните фуражи“, обясниха специалистите от университета.

Най-важно е качеството на месото - съдържа ненаситени мастни киселини, късоверижни от рода на Омега 3, Омега 6,  идеалната порода за къси вериги на доставка – от фермата до трапезата.

Освен националното изложение в Стара Загора се провежда и европейски конгрес на ветеринарните лекари. "Събитието е днес, на първи и втори юни.
Започнаха работните семинари с лектори от Германия и Мадрид, съобщи проф. д-р Тодор Стоянчев, декан на Ветеринарномедицинския факултет.
Лектори от 14 държави ще обучават студенти. Между 200 и 300 участници се очакват да пристигнат. Ще има обособени специални сесии само за студенти, в които заедно с колегите имот различни държави ще обменят практики и знания.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование