Новини от област Стара Загора и България

Днес последни прожекции на кинофестивала "Златната липа" и награждаване на отличените филми

249 31/05/2023 09:43 Култура Сцени
Днес последни прожекции на кинофестивала Златната липа и награждаване на отличените филми
Divident.€U Divident.€U

Петият ден от кинофестивала "Златната липа" е финалния ден, в който ще научим кои са наградените филми от конкурсната програма. Това ще се случи на специална пресконференция днес в 12 часа на обяд във фоайето на Старозагорската опера, която ще даде международното жури с председател кинорежисьора Адела Пеева. Вечерта от 18 часа ще започне церемонията по закриване на 10-ото издание на „Златната липа“, по време на която ще бъдат връчени наградите на отличените филми – за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добър режисьор, най-добър филм, както и отличието на Съюза на българските филмови дейци.

Денят обаче ще започне с прожекции на филми, които ще вървят до късно през нощта.

В 11 часа в залата на операта започва „Петер фон Кант“ (2022), белгийско-френска продукция на режисьора Франсоа Озон по култовата пиеса на Райнер Фасбиндер „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“. В същия час в библиотеката е повторението на документалния  филм на Николай Василев „Ваклуш“ (2022), а в зала Културен център „Стара Загора“ ще започне документалният филм на Костадин Бонев „Оловният войник“ (2023).

В 13 часа в зала опера започва повторението на „Корсаж“ (2022), копродукция от Германия и Франция на режисьора Мари Кройцер, с този филм беше открит фестивала „Златната липа“. Също в 13 часа в библиотеката е началото на латвийския „Сестри“ (2022) на режисьора Линда Олте – филм от конкурсната програма. В Културен център „Стара Загора“ в 13 часа започва пълнометражният анимационен филм от България „Флорентинска нощ“ (2022) на режисьора Сотир Гелев.

В 15 часа и в 17 часа в операта няма да има прожекция, заради подготовката на церемонията по закриване на фестивала. В 15 часа в библиотеката е последния шанс да гледате полското предложение от конкурсната програма „Хляб и сол“ (2022) на режисьора Дамян Коцур. В същия час в културния център започва повторението на култовата пълнометражна анимация на Анри Кулев по приказката на Валери Петров „Меко казано“ (2022).

В 18 часа, както писахме по-горе, в операта започва церемонията по награждаване на отличените филми и закриване на фестивала, като около 19 часа ще бъде прожектирана отново лентата, която ще спечели наградата за най-добър филм. Също от 19 часа в зала библиотека ще започне повторението на френския филм „Пътниците на нощта“  (2022), а в Културен център „Стара Загора“ българският филм „Шекспир като улично куче“ (2022) на режисьора Валери Йорданов.

От 21 часа в операта е предвидена прожекция на френския филм „Цветовете на пожара“ (2022) на режисьора Кловис Корнияк. В същия час в библиотеката ще се завърти „Маскарад“ (2022), Франция, на режисьора Никола Бедо, а Културен център „Стара Загора“ ще покаже българския филм на Теодор Ушев „ФИ 1.618“ (2022).

Така 10-ото издание на „Златната липа“ ще остане в историята, за да очакваме с нетърпение следващия кинофестивал през 2024 година.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура