Новини от област Стара Загора и България

Магдалена Ралчева: Изминалите 10 години утвърдиха „Златната липа“ като културен празник

1163 27/05/2023 14:02 Култура Изложби
Магдалена Ралчева: Изминалите 10 години утвърдиха  Златната липа  като културен празник
Divident.€U Divident.€U

„Откриваме кинофестивала „Златната липа“ за 10-ти пореден път с амбицията да покажем най-добрите образци на европейското кино, произведени през последната година. Такава е била неизменно целта ни през всяка една от изминалите фестивални години“. Това заяви създателят на кинофестивала Магдалена Ралчева по време на традиционната пресконференция, с която организаторите откриват събитието заедно с членовете на международното жури.

Брифингът беше воден от кинокритика и главен редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова. „Не са много фестивалите, които доживяват 10 години, дори да започват с голям ентусиазъм. Затова мога само да поздравя М

агдалена Ралчева за последователността и за усилията винаги да представя най-доброто от новото европейско кино – това не е никак лесно“, подчерта Людмила Дякова. „Каквото и да си говорим, европейското кино е много по-артистично, много по-социално, отколкото дори независимото американско кино. Така Стара Загора се превръща в оазис на най-доброто от това, което публиката може да види от всички европейски страни. Респект и към Община Стара Загора, която през тези 10 години стоеше плътно зад фестивала, защото без нейната подкрепа подобно събитие няма как да бъде осъществено на толкова високо ниво“, допълни известният кинокритик.

„Тези 10 години утвърдиха „Златната липа“ като културен и духовен празник на града.“ – каза директорът на фестивала Магдалена Ралчева. – „Питали са ме какво отличава „Златната липа“ от останалите кинофестивали? Давам си сметка, че това не е толкова селекцията, журито, не е дори публиката, колкото възможността при вход свободен да се гледат най-доброто кино, създадено в Европа през последната година. Можем да се гордеем, че в Стара Загора показваме филми, които в България няма как да бъдат гледани. Тяхната ексклузивност ги прави още по-ценни за почитателите на Седмото изкуство“.

Магдалена Ралчева благодари на Община Стара Загора за безрезервната подкрепа към фестивала през годините, като подчерта, че във времена на бездуховност и икономическа криза, такава подкрепа е безценна.

Началникът на отдел „Култура“ в община Стара Загора, Диана Атанасова посочи, че е респектирана от ентусиазма на Магдалена Ралчева, с който вече 10 години прави фестивала. „Позволете от името на кмета на общината Живко Тодоров да изкажа думи на възхищение за високото ниво на този респектиращ по своето значение културен форум. Респектиращ е и начина, по който всяка година се съставя авторитетното жури на „Златната липа“. Тази година с председателството на Адела Пеева, най-известната българската кинодокументалистка, то отново респектира със своя професионализъм и висок морал“, подчерта Диана Атанасова.

„За мен е удоволствие и чест да бъда председател на журито на „Златната липа“, каза Адела Пеева. – „Не на всеки фестивал е съдено да доживее цели 10 години и това е достойно за уважение. Била съм член или председател на журита в Кан, в Берлин, в Лукарно и на други места и мога да обещая, че навсякъде, и тук в Стара Загора, ще бъда максимално честна в оценката си, няма да правя компромиси и желая успех на фестивала“.

Своите приветствия към организаторите изказаха и останалите членове на журито – кинорежисьора Мария Дуза от Гърция, режисьорът Алберто Лопез от Испания, актьорът Винсент Грас от Белгия и режисьорът Станислав Дончев от България, когото познаваме с филмите му „Писма от Антарктида“ (2019), „Корпус за бързо реагиране“ (2012, 2014) и други. Станислав Дончев посочи, че във филмите от конкурсната програма ще търси повече комуникативност и това вероятно ще отличи мнението му с останалите членове на журито.

Магдалена Ралчева обясни по какво се отличават филмите, които попадат в конкурсната програма. „Те трябва да бъдат на високо професионално ниво и като режисура, и като история, и като въздействие, като операторско майсторство и в същото време трябва да са произведени не по-рано от миналата година. Киното е синтетично изкуство, то съчетава в себе си различни компоненти и затова в оценката, колко е добър един филм, винаги има субективизъм“.

„Хората, които професионално се занимават с кино, знаят, колко е трудно не само да оцениш филмите, подходящи за конкурсната програма на един фестивал, но и да убедиш техните създатели те да ги дадат за участие, тъй като това са съвсем нови филми. Затова още веднъж адмирации за Магдалена Ралчева, че успява да се справи с тази задача на най-високо ниво вече 10 години“, допълни Людмила Дякова.

Такъв нов филм, който още не е минал по кината, е предложението от България в конкурсната програма – филмът „Пролетно равноденствие“ (2022) на Иван Павлов. За първи път във фестивалната програма влиза филм от съседна Румъния, който ще се състезава в конкурсната програма. Това е филмът на режисьора Кристиан Мунджиу „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022). Мумджиу е известен с творчеството си далеч зад пределите на Румъния и е печелил „Златна палма“ в Кан.

Фестивалът днес ще бъде открит с традиционната бляскава церемония в присъствието на куп известни актьори и кинотворци от България и други европейски страни днес в 17,30 часа на западния вход на Старозагорската опера. Прожекциите от програмата на „Златната липа“ 2023 вече вървят в другите два салона – на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.

Заповядайте, входът за всички филми е свободен!

 

Коментари към новината

Още новини от Култура