Новини от област Стара Загора и България

"Седем стъпки на любовта" с премиера на старозагорска сцена

575 25/05/2023 15:15 Култура Сцени
Седем стъпки на любовта с премиера на старозагорска сцена
Divident.€U Divident.€U

Представлението "Седем стъпки на любовта" на Елена Панайотова ще има премиера на 6 юни на сцената на Културния център в Стара Загора. Публиката я познава от изключително интересния спектакъл "Сън в лятна нощ" по Шекспир на ДТ "Гео Милев", за който преди месец й беше присъдена наградата "Златен кукерикон" за режисура.

Живот без любов не е живот, любовта е най-важният въпрос в живота, разрешиш ли него, ще разрешиш и всички останали въпроси, независимо от какъв характер са, казва Елена Панайотова.
Освен режисьор, тя е и драматург на "Седемте стъпка на любовта"- компилация между текстове от древния персийски епос, които описват историята на Калаф и Турандот, но не тази Турандот, която познаваме от операта на Пучини.
Историята е описана за първи път през XII век от поета Низами Ганджави. Татарското царство на ногайците е въвлечено във война и напълно опустошено.

Принц Калаф, заедно с родителите си, е принуден да търси спасение в изгнание. След много препятствия по пътя той успява да приюти майка си и баща си при царя на берласите и се отправя към Китай. Там се влюбва в императорската дъщеря, принцеса Турандот, но животът го изправя пред ново предизвикателство. За да се ожени за нея, трябва да разгадае гатанките й или да загуби главата си. Принц Калаф е точен в отговорите си, но принцесата отказва да се омъжи за него. Тогава той й поставя гатанка, на която, ако тя не успее да отгатне, на другия ден ще трябва да стане негова жена. Сценичната версия на персийската приказка на Елена Панайотова разказва не за жестокостта, а за израстването и любовта.

В никакъв случай това не е обикновена любовна история, доколкото любовта може да бъде обикновена. Освен темата за първата единствена любов и седемте стъпки към нея, съгласно суфиската мъдрост, преплитаме много други истории, подобно на ориенталската традицията в „Приказки от 1001 нощ“. В нашия спектакъл се преплитат теми за емигрантството, приемането на несигурността, пътя на младия човек към съзряването, пътя към себе си и срещата с истинската любов. Защото човек открива любовта само когато е готов за нея. Ако не си готов, тя може и да те подмине, казва режисьорът.
Препятствията показват силата на любовта. Понякога загубваш всичко, но израстваш и така вече си готов за истински чувства.

Елена Панайотова признава, че следва мъдростта, която идва от Изтока и отбелязва, че България пази в историята си тези древни следи. Сценограф на "Седем стъпки на любовта" е Юлиана Войкова-Найман, композитор - Николай Иванов ("Oм"), хореограф - Яница Атанасова.

Седем са актьорите, които ще участват в спектакъла, но броят им не е библейска метафора. Сред тях е и младата звезда на Драматичен театър "Гео Милев", Антония Кундакова, която дебютира на старозагорска сцена в "Ние врабчетата". Младият и талантлив актьор Мартин Петков, станал популярен сред телевизионните зрители с ролята си на Симо в хитовата крими драма "Братя", изпълнява ролята на Калаф.

Всички актьори са изключително млади, в първите няколко години от своята кариера и носят много интересна творческа енергия, талант и готовност за експеримент. Спектакълът отговоря на техния младежки темперамент и е много игрови, където всеки от тях поема по няколко роли. Това е една приказка за възрастни, в която ще говорим за любовта, приемането, мъдростта, властта. Вдъхновявали сме се от китайската „Пекинската опера“ и персийската разказваческа традиция „нагали“, обяснява Елена Панайотова.

„Седем стъпки на любовта“ носи тази млада, ентусиазирана и талантлива енергия и мисля, че всеки от зрителите ще се развълнува, защото това е история за първата любов, разказана от млади хора.
Елена Панайотова е доктор по театрални изкуства, специализирала е европейска култура и история в Университета в Амстердам и театрална антропология в „Один“ театър в Дания. Дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент „Театър“ към НБУ.

Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента.

Филмът „Майка“ на Зорница София, който имаше премиера в началото на годината, е вдъхновен именно от работата й с деца в неравностойно положение в Кения. А Елена Панайотова подреди с колегата си Атанас Кънев фотоизложба, в която разказва за живота си в Африка.
Спектакълът е отличен с няколко номинации и получи наградите „Икар“ и „Аскеер“ за авторска музика, както и откри международния театрален фестивал „Фаджр“ в Техеран тази година.

Коментари към новината

Още новини от Култура