Новини от област Стара Загора и България

Удостоиха посмъртно журналиста Христо Христов с наградата „Стара Загора“

Удостоиха посмъртно журналиста Христо Христов с наградата  Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Един от емблематичните журналисти на Стара Загора – Христо Христов, беше удостоен посмъртно с индивидуалната награда „Стара Загора“ по време на тържествена церемония по връчване на отличията, която се проведе в навечерието на 24 май на Античната улица в Регионалния исторически музей.

Йорданка Малешкова прие наградата от името на Христо ХристовХристо Христов стана носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“. Номинацията му беше издигната от в-к „Старозагорски новини“ и подкрепена от десетки негови колеги не само от Старозагорска област, но и от национални медии, на които той беше кореспондент в продължение на няколко десетилетия - "Стандарт", "Пари", "Преса", "Монитор", "Телеграф" и много други.

Номинацията му беше горещо подкрепена и от журналистите на Divident.EU Сашка Панайотова и Стоян Стратиев.

Причината за това огромно единодушие е ясна – Христо Христов си отиде от коварна болест на 18 март и остави след себе си огромна празнота не само в информационното поле на журналистиката, но и сред безбройните си приятели. Христо беше обединител на журналистическото братство в Града на липите с неизменното си позитивно отнешение към всички и и особено към младите колеги.

Христо Христов беше не само хроникьор на своето време, изкусен разказвач на интересни истори и откривател на трудно достъпна информация, но и страстен изследовател и борец за запазване на културното наследство на Стара Загора и региона. Затова и наградата му е именно в това направление. Наградата получи неговата съпруга Йорданка Малешкова, която благодари на старозагорската общественост за отношението и високата оценка, която Христо Христов получава, макар и след смъртта си.

„Приемам тази награда вместо Христо защото той отсъства, но неговото отсъствие е само физическо. Духът му е тук с нас, защото той се гордее със Стара Загора, с историята и културата, с духовния живот на този град, които са широко отразени в неговите журналистически публикации. Регионалният исторически музей, наред с Художествената галерия, с Операта, с ДГ „Гео Милев“ са едни от любимите места на Христо. И затова неговият дух сега е тук, защото за нищо на света не би пропуснал да отрази едно такова прекрасно събитие. Затова ще кажа в сегашно време, че той е много щастлив да получи тази награда , която се връчва за пръв път на журналист. И я приемам не само заради неговия журналистически труд, за любовта му и стръвта му към журналистиката, коята започна още от студентските му години във вестник „Студентска трибуна“ и продължи до последния му дъх, но я приема и като признание за изключителната роля и значение на журналистиката като четвъртата власт в обществения живот. Сигурна съм, че тази награда, която за пръв се връчва на журналист, ще бъде вдъхновение за всички негови колеги и символ за това, да изпълняват функциите на четвъртата власт отговорно и с висок професионализъм в интерес на обществото“, заяви при получаването на награда адв. Малешкова, която изказа благодарност към всички негови колеги, внесли предложението Христо да бъде удостоен с наградата „Стара Загора“.

Освен него със същата награда бяха отличени още двама носители – писателят и драматург Димитър Никленов, автор на десетки книги за деца и сценарии за телевизионни филми, за спечелването на многобройни награди от национални и международни литературни конкурси, както и директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора - Петър Калчев, за значимите открития, осъществени под неговото научно ръководство, по време на археологическите проучвания на Източния некропол на Августа Траяна, превръщайки ги в изключителен археологически обект за България.

Така наградата „Стара Загора“ за първи път след демократичните промени беше присъдена и на журналист, за съжаление посмъртно.

Коментари към новината

Още новини от Общество