Новини от област Стара Загора и България

Кметът Тодоров: Директорът на ВиК да каже какво е финансовото състояние на дружеството

Кметът Тодоров: Директорът на ВиК да каже какво е финансовото състояние на дружеството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От това зависи каква ще бъде цената на водата в община Стара Загора, подчерта Живко Тодоров

Цената на водата в Стара Загора зависи от финансовото състояние на ВиК дружеството. По тази причина смятам, че ръководството на ВиК трябва да даде точна и обективна информация на гражданите какво е финансовото състояние на дружеството.

Това каза кметът Живко Тодоров в отговор на въпрос на Divident.EU дали е присъствал на заседанието на Асоциацията по ВиК и дали то е било свързано с цената на водата в Стара Загора.

„В служебни разговори управителят на ВиК – Стара Загора Радостин Миланов ме запозна с огромните кредити, които има дружеството – около 50 млн. лева ако не се лъжа, да не говорим за договори, които са сключени неизгодно за дружеството и увеличават сериозно разходната част на бюджета му“, каза кметът Тодоров.

Когато се даде тази информация, ще стане ясно на хората защо е искано увеличение на цената на водата, защо се е наложило то и с какво се покриват тези разходи, допълни той.

Според кмета на Стара Загора тази информация не трябва да остава скрита за гражданите. Що се отнася до оптимизацията, която ВиК може да направи във връзка със стабилизиране на финансовото си състояние, общината е насреща, за да подпомогне дружеството при необходимост, стана ясно от отговора му.

Ако има сигнали за незаконно прикачване на потребители, общинското ръководство е готово да съдейства. До този момент не сме уведомявани от ВиК за абонати, които незаконно са се присъединили към мрежата, нито са искали съдействие от нас по премахване на водоснабдяване в такива случаи, каза Тодоров.

На 10 май по решение на Общински съвет – Стара Загора кметът Живко Тодоров трябваше да присъства на заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в Стара Загора. „В този ден не успях да присъствам на заседанието, тъй като имах важна причина да бъда на друго място. Общинският съвет не взе решение да упълномощи заместващ представител, ако аз съм възпрепятстван. За съжаление и други кметове не са присъствали на 10 май. Ще бъде проведено заседание на резервната дата 7 юни.“, обясни Живко Тодоров.

Той подчерта, че това заседание не е било свързано с цената на водата в Стара Загора. Трябваше да се приеме инвестиционната програма на ВиК, което е стандартна процедура. Тази програма беше гледана и подкрепена от Общинския съвет на Стара Загора. Аз като кмет имам ангажимент да гласувам „за“ по тази точка. Запознат съм добре с инвестиционната програма на ВиК по простата причина, че голяма част от нещата се правят върху наша инфраструктура и знаем добре какво ще се случва, допълни Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество