Новини от област Стара Загора и България

Институт по продоволствена сигурност открива Тракийски университет – Стара Загора

Институт по продоволствена сигурност открива Тракийски университет – Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Национална програма за продоволствена сигурност, разработена в Тракийски университет ще бъде внесена за одобрение в НС

Министерският съвет утвърди първият в страната Институт по продоволствена сигурност, който ще бъде част от структурата на Тракийски университет - Стара Загора.  Това съобщи на пресконференция по случай 100 години Ветеринарномедицински факултет ректорът на университета проф. Добри Ярков.

„Стартирахме в началото на януари създаването на Института по продоволствена сигурност и успяхме да минем през всички процедури по законодателните изисквания. Институтът ще се занимава с проблематиката, започваща от производството на храна, преработка, контрол, доставки, като всичко това ще бъде в контекста на кръговата икономика, на късите вериги на доставка от земята до трапезата“, каза проф. Ярков.

Важни теми, които ще се разработват през следващите години в Тракийски университет са усъвършенстването на генетичните ресурси в областта на растениевъдството и животновъдството. Учените на университета работят по създаването на животни, устойчиви на климатичните промени и предизвикателствата на времето.
Разработват се  учебни програми, докторски програми, за да се обучават младите хора. Тракийският университет е в процес на завършване на Национална програма по продоволствена сигурност, която ще бъде внесена за одобрение през МС в НС, стана ясно от пресконференцията.

На нея присъстваха още проф. Евгений Сачев, проф. Тодор Стоянчев, декан на Ветеринарномедицинския факултет и проф. Ани Златева, секретар на университета.

Резултатите от кръглата маса, посветена на продоволствената сигурност показват, че тази проблематика е приоритет за всички страни, каза проф. Евгений Сачев.  Участниците в Международната кръгла маса "Продолоствената сигурност в съвременното общество" са излезли с Декларация, която ще бъде изпратена до повече от 30 международни институции и организации - ООН, НАТО, ЕК, в която учените представят вижданията си за съставяне на общ консултативен съвет по продоволствена сигурност.

„След 2019 г. светът се промени коренно. Започна пандемична криза, след това войната в Украйна. На преден план излязоха проблеми, които до момента не бяха на дневен ред – тези с продоволствията и доставките. Нашият университет има висок капацитет в животновъдството и ветеринарната медицина. Убедени сме, че ще дадем приноса си в решаването на тези проблеми през следващите години“, каза проф. Ярков.

Коментари към новината

Още новини от Образование