Новини от област Стара Загора и България

От 9 май до 18 юни в Стара Загора

Вдъхновяващи бизнес истории в първия ден на Zara Tech Spring

848 10/05/2023 14:50 Икономика Бизнес
Вдъхновяващи бизнес истории в първия ден на Zara Tech Spring
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вдъхновяващи истории за старта в ИТ бизнеса белязаха деня на откриването на Zara Tech Spring в Стара Загора. Ръководители на утвърдените компании споделиха пред аудиторията своите истории.
На събитието присъстваха ученици, студенти, преподаватели от училищата в региона и от Тракийски университет, представители на бизнес организации.

Инициативата Zara Tech Spring цели да популяризира технологиите сред хората в региона, като постави фокус върху важността от дигиталното образование и възможностите за развитие, които IT секторът може да предложи за всеки, който има интерес в сферата. Събитието беше открито от Боряна Пейчева, председател на Сдружение IT Стара Загора и организатор на Zara Tech Spring.

„Ще срещнете пълната подкрепа на Община Стара Загора, както в организацията на събитието, така и в посока внедряване на новите технологии. В ИТ сектора работят търсещи и можещи хора в нашето общество", каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той пожела на всички  да имаме работещо електронно правителство, защото това ще улесни гражданите.

С голям интерес присъстващите изслушаха историята на Стефан Цанев, управител на МенторМейт. 
Той е завършил ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и компютърни науки в САЩ. Завръща се в България и управлява една от най-големите IT компании.

Стефан Цанев започва да се занимава със софтуерна разработка още в началото на деветдесетте години, когато разработва игри с BASIC и PASCAL. Той натрупва теоретични знания по време на следването си в Georgia Institute of Technology в САЩ, където завършва с отличие бакалавърската си степен в специалност “Компютърни науки”. По-късно се дипломира в MBA програма „Финанси“ в University of Sheffield, където добавя експертиза към своите лидерски умения. Във фирмата, която управлява работят над 1000 души.

Три са важните крачки, които трябва да се направят, за да дойде ИТ бизнеса в Стара Загора, според Стефан Цанев – на първо място качествено образование, привлекателност на града за бизнеса, както и желание от страна на хората да се възползват от възможностите, които се предлагат в ИТ сферата.

Не по-малко вдъхновяваща е историята на Велизар Димитров от eDynamix, който също е родом от Стара Загора, завършва висшето си образование в Англия, а през 2011 г. се завръща в България и открива стартъп в родния си град.
Успява да създаде вътрешна академия за изграждане на специалисти в компанията си. „Академията е най-доброто нещо, което съм създал през изминалите години“, сподели пред присъстващите Димитров.
Във фирмата му днес работят 160 души, като само през 2022 г. са назначени 63 души.

„Пазарът е отворен. Няма значение кой от къде работи –дали от Стара Загора, Пловдив или друг град“, казва Велизар Димитров.
„Стара Загора има своя потенциал и заслужава мястото си на технологичната карта на България. Това ни движи повече от 3 години да работим. Искаме да покажем, че технологиите имат безкрайни възможности, както в посока образование, така и развитие на бизнес, взаимодействие с други бизнеси“, каза при откриване на събитието Боряна Димитрова.

Организаторите канят всички, които проявяват интерес да вземат участие в първия по рода си фестивал Zara Tech Spring, който се провежда от 9 май до 18 юни.
Програмата на фестивала е на сайта www.zaratech.bg. Към нея непрекъснато се допълват нови събития и лектори. Информация ще се публикува редовно и на специалната фейсбук страница на Zara Tech Spring.

Партньори на Zara Tech Spring са Община Стара Загора, IT Академия Стара Загора, The Lodge Coworking Space, Flops, eDynamix, Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) „Загоре“, Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора (АРИР), ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Център за творческо обучение, Фондация „Заедно в час“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика