Новини от област Стара Загора и България

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ получи акредитация за специалността „Медицина“

проф. д-р Магдалена Миткова
Университет  Проф. д-р Асен Златаров  получи акредитация за специалността  Медицина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Университетът подготвя акредитация на Фармацевтичен факултет

Проф. д-р Магдалена Миткова е в края на втория си мандат като ректор на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас. Разговаряме с нея за обучението в университета, за новите специалности и равносметката от изминалите 8 години, в които тя е начело на висшето учебно заведение.

- Проф. Миткова, колко факултета и професионални направления има днес Университет „Проф. д-р Асен Златаров“?
- Университетът има 5 факултета, 18 професионални направления, 35 бакалавърски програми, 4 програми за професионални бакалаври, както и голямо разнообразие от магистърски програми. В него се обучават 3000 студенти предимно от Югоизточния район, но и от цялата страна. Обучаваме студенти в 6 области на висшето образование.
При създаването на нашия университет, се обединиха всички висши учебни заведения на територията на Бургас. Днес учебното заведение носи името на ВХТИ - най-голямото висше учебно заведение тогава – „Проф. д-р Асен Златаров“.

Бившият Висш Химико-Технологичен Институт постави началото на 2 факултета – Технически факултет и Факултет по природни науки. В Техническия факултет продължиха да се обучават студенти в специалностите електроника, електротехника, компютърни технологии и химичните технологии. В Природния факултет влизат общообразователните дисциплини – математика, физика, физикохимия, органична химия, неорганична химия. От Природния факултет студентите получават знания в специалностите „Екология“ и „Химия“ за учители, докато от Техническия факултет излизат инженерите, специалистите, които намират реализация в различните производства.

Третият ни факултет е този по обществени науки, който също има своята дълга история, тъй като води началото си от бившия полувисш педагогически институт в Бургас „Христо Ботев“. През годините този факултет претърпя сериозно развитие и в него днес обучаваме учители за предучилищно и начално училищно образование, икономисти в различните сфери на икономиката – от мениджмънт – вкл. индустриален мениджмънт,през стопанско управление, управление на човешките ресурси и т. н., историци, кадри за туризма, филолози. През последните години на голям интерес се радва и Департаментът за усъвършенстване на педагогическите кадри.

Във Факултета по обществено здраве и здравни грижи се обучават медицинските сестри, лекарските асистенти, акушерките, а също така и кадри в областта на здравния мениджмънт.

Най-нов е Медицинският факултет, създаден преди 4 години, в който се обучават изключително успешно студентите-медици от цяла България, а от тази година и от чужбина. В структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ има и 3 колежа. Първият е медицински, в който учат професионалните бакалаври –рехабилитатор и помощник фармацевти.
Колежът по туризъм се грижи за обучението на студентите в областта на ресторантьорство, хотелиерство, екскурзоводи.

- Разполагате ли с необходимите преподаватели за обучение по специалността хуманна медицина?
Простият отговор е да. Трудната част от отговора е как стигнахме до това да осигурим достатъчно и качествени преподаватели – с квалификация и опит да преподават в тази толкова специфична специалност – медицината. За 4-те години, в които работи Факултетът успяхме да „създадем“ много наши преподаватели по специалността медицина. Истината е, че веднага щом беше създаден Факултетът стана ясно, че доста лекари от Бургас имат интерес към развитието на научна и преподавателства кариера, но не са намирали възможност да я развиват. Разкриването на Медицински факултет даде възможност за подобно развитие. И сега мога с радост да кажа, че голяма част от младите лекари на Бургас, след спечелени конкурси станаха асистенти в Университета.

Разбира се има и доста преподаватели, които пътуват от различни места, което също е знак за това, че предлагаме добри условия не само за работа, но и за живеене – с помощта на общината, така че да привличаме специалисти от други университети.
Създаването и работата на Медицински факултет Бургас е сериозен успех за Университета, но и за общината, за региона, защото в целия Югоизточен район нуждата от лекари е осезателна.
След две години – през 2025 г., ще изпратим първия випуск медици. Очакваме да изпратим завършващи студенти и с отличие „Златен Хипократ“, защото нивото е високо, резултатите в обучението на бъдещите медици до този момент са много добри.
Едновременно с това тази година на предварителния изпит по биология и химия, който се проведе на 2 април, се явиха над 200 души. Има няколко пълни шестици по химия и биология. От всички кандидати - 70 са от Бургас, а останалите идват от цялата страна. За нас това са все добри знаци, че интересът към Факултета, към Университета, а и към Бургас е устойчив и дори се развива година след година.

- Къде провеждате практиките на студентите по медицина?
- Практиките на нашите студенти по медицина са в Университетската болница - УМБАЛ Бургас, в която се провеждат по-голяма част от обученията и в Университетска болница „Дева Мария“, както и на още няколко места - там, където болниците разполагат с необходимата акредитация за обучение на студенти от Министерство на здравеопазването. Работихме и се борихме за откриването на Медицинския си факултет в продължение на 6 години. Постигнатото носи удовлетворение на целия ни екип и се надяваме да продължим да се развиваме, така че да отговорим на очакванията за развитие на здравеопазването в Бургас и региона. Много искам да вярвам, че бъдещата Детска болница, която Общината вече създава ще  се превърне също скоро в база за студентите, които искат да се обучават за педиатри и за медицински сестри.

Проф. Магдалена Миткова- Планирате ли да разкриете нови специалности?
- Имаме 4 учебни програми, по които работихме съвместно с други университети в страната във връзка с модернизация на висшето образование. Обучението по тези програми ще бъде на няколко места – Бургас, София, Благоевград. Едната програма е в сферата на математика и информатика във връзка с подготовката на учителски кадри, другата е за зелена химия. В областта на електрониката и електротехниката имаме съвместна програма с Техническите университети във Варна, Габрово, София.
Подготвяме документацията за акредитация на Фармацевтичен факултет.

- Вие завършвате втория си мандат като ректор. Кое по Ваша преценка беше най-успешното Ви начинание през двата мандата?
- За мен безспорен успех е създаването на Медицинския факултет. Когато НС гласува създаването на Медицинския факултет, при нас в медицинския корпус звучеше Одата на радостта, защото радостта и удовлетворението ни бяха огромни.
Успех за Университета, а и залог за бъдещето е и построяването на новата сграда, за която много ни помогна Община Бургас. Успяхме да стабилизираме Университета, да развием всички професионални направления и основно медицинските. Това е много важно не само за бъдещето на нашето висше учебно заведение, но и за населението от Югоизточен район на България.

За осемте години, в които съм ректор, нямаме и ден закъснение на заплатите. Грижата за преподавателите, за студентите беше приоритетна грижа за мен.  Мисля, че успях да осигуря стабилност в работата им в Университета – не само като редовни възнаграждения, но и като  добра среда за развитие – научно, преподавателско, професионално на 450 души академичен и неакадемичен персонал. А за студентите – вярвам, че направихме още една крачка към модерния, насочен към бъдещето и развиващ се с добро темпо Университет, с който те да свържат своето развитие.

- Колко години работите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“?
- Имам над 40 години практика. Тук бях студентка от 1974 г. до 1979 г. Прекъснах връзката си с Университета само за 2 години, когато съпругът ми беше на обучение в чужбина и аз го придружавах. От 2 октомври 1981 г. и до днес съм преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – дълга, ползотворна, взискателна, но и много обогатяваща връзка.

- Какво ще бъде посланието Ви към новия ректор?
- Ще му пожелая да запази постигнатото и да върви напред с бързи, смели крачки. Университетът и занапред трябва да се развива във всичките си направления, защото нашият Югоизточен район има нужда от тях. Има поле за работа за всички специалности и нужда от качествено обучение във всички сфери, защото и Бургас се развива бързо и смело.

Коментари към новината

Още новини от Образование