Новини от област Стара Загора и България

Строителство

„Брилянт - Слънчев бряг“ открива фирма в Тирана заради мащабен проект на НАТО

6733 09/05/2023 15:09 Строителство Пътища
Румен Стефанов
Брилянт - Слънчев бряг  открива фирма в Тирана заради мащабен проект на НАТО
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията в обекта на НАТО в Тирана се очаква да надхвърли 450 млн. долара

Строителната фирма „Брилянт – Слънчев бряг“ открива клон на фирмата си в Тирана. Утвърдената в пътното строителство компания има възможност да се включи в проект на НАТО за изграждане на летище в Албания на стойност над 450 милиона долара.
Това ще бъде второто представителство на „Брилянт – Слънчев бряг“ зад граница, след като преди няколко години клон на фирмата започна работа по възлови обекти в Грузия.

„В Албания целта ни е да получим на концесия кариера, за да доставяме материали при изграждането на летището. Кандидатстваме и за участие в строително-монтажните работи като подизпълнители на обекта“, каза за Divident.EU собственикът на „Брилянт – Слънчев бряг“ Румен Стефанов. Вече текат преговори между бургаските строители и албанска строителна компания, която има възможност да участва като главен изпълнител на обекта. В същото време развиват кариерата с цел бърза доставка на материали за обекта.

„Брилянт – Слънчев бряг“ има опит в изграждането на подобни обекти. Миналата година бургаската фирма успешно завърши строително-монтажни дейности по авиобаза „Безмер“ по проект „Осигуряване на зона за разполагане на хора, товари, паркинг и склад в авиобаза „Безмер“. Работата включваше строеж на карго площадки и вътрешен път. Изпълнението на строителството качествено и в срок дава самочувствие на бургаските строители, че могат успешно да поемат и ангажиментите и по обекта на НАТО в Албания.

Преди 4 години Румен Стефанов открива клон на фирмата си в Тбилиси. В Грузия „Брилянт - Слънчев бряг“ успешно изпълнява проекти в жилищното и пътното строителство, като поема ангажименти предимно като подизпълнител на обекти и консултант.

Намалява работата в България През последните години работата в строителството на пътища в България значително намалява. В чужбина в момента нещата са по-добри, казва Стефанов.
Няма финансиране по проектите, за строителите става все по-трудно. В същото време има належаща работа по отношение на поддръжка на пътищата по Черноморието. „Брилянт – Слънчев бряг“ участва в търга за Дюлинския проход, който се е провел преди година, но резултати от него все още няма.

„ Идват туристи от чужбина, а нямаме пътища. На околовръстното на Слънчев бряг трябва да се направят нови кръгови, които да поемат трафика, необходимо е да се ремонтира и пътя за Варна, който е в окаяно състояние.
„Не сме се отказали от работата си в България. Напротив, и занапред ще участваме в търговете с очакване да се раздвижат нещата и у нас“, казва Стефанов.
Проекти „Брилянт – Слънчев бряг“ е с дългогодишен опит в реализирането на проекти в пътното, промишленото и жилищно строителството. Компанията има редица успешно завършени обекти при изграждането на автомагистрали и пътища от първи, втори и трети клас на републиканската пътна мрежа.

Инвестициите в собствена техническа база и екип от професионалисти дава възможност на фирмата да реализира разнообразни проекти в проектирането, строителството и поддръжката на съоръжения и обекти за градска, индустриална и промишлена инфраструктура.

Сред успехите на строителната компания през 2022 г.е завършването на две обществени сгради като главен изпълнител, свързани със здравно-социална грижа за деца с увреждания – в Хасково и Кърджали. Средствата за построяване на двата обекта по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Строителната компания успешно завършва и строително-монтажните работи по изграждане на нова сграда на съдебна палата в Сливница.
Тази година фирмата изпълнява ремонта на ул. Първа в Несебър – локален път с паркоместа. Имат богат опит в изграждане и поддържане на общинската пътна мрежа
Компанията е работила и по строителството на пътя Поморие – Ахелой, където е подизпълнител на „Пътстрой Бургас“.

Сред мащабните проекти на „Брилянт – Слънчев бряг“ е главният път между курортите Слънчев бряг и Свети Влас, реконструкция на улици и облагородяване на междублокови пространства в бургаския ж.к. „Меден рудник“, изграждане на второ платно на Път 1-9 „Слънчев бряг – Бургас“, детска площадка и парково обзавеждане в парк „Лазур“ в Бургас.

Фирмата е участвала в реконструкцията и рехабилитацията на пътя между Свети Влас и комплекс Елените, строително-ремонтни работи на хотел „Парадайс Бийч“ и др. „Брилянт – Слънчев бряг“ е партньор на компании като „Щрабаг“, „Метро Кеш енд Кери България“ АД, „Андела“, „Нафта трейдинг“, „Планекс“, „ Даскон“, „Диневи груп“ и други. Освен в обекти от пътното строителство, бургаската фирма има опит и в жилищното строителство, строителство на хотели по Черноморието, саниране на сгради, изграждане на детски площадки, поддържането на общински пътища и изграждане на общински обекти.

Коментари към новината

Още новини от Строителство