Новини от област Стара Загора и България

Докъде е стигнал ремонтът на болницата в Раднево провери комисията по приватизация

Докъде е стигнал ремонтът на болницата в Раднево провери комисията по приватизация
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

До няколко месеца жителите на Община Раднево ще имат достъп до качествени задравни грижи. Това показа проверка на Комисията по приватизация и следприватизационен контрол в сградата на продадената на частен инвеститор през 2021 г. МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков", резултатите от която бяха огласени преди ден от Община Раднево. Проверката е извършена в присъствието на новия собственик на радневската болница - Ибрям Алиев. 

Комисията констатира, че на нивото на мазето е изградена изцяло нова канализация, поправена е цялата водопроводна система, свързваща и захранваща МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ ЕООД и „Медицински център – I Раднево“ ЕООД. Ремонтиран е и водоемът, захранващ МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ ЕООД и „Медицински център – I Раднево“ ЕООД и вече функционира нормално.

20 шахти за мръсен канал са затворени и са подменени с нови, пластмасови, което е премахнало конденза и влагата в помещението. Подменена е цялата ВиК инсталация с нова, с PVC тръби. Поставени са кранове за спиране на части на ВИК системата, което ще помага при авария във водопровода да не остава цялата болница без вода.

В една от стаите на подземния 1 етаж е изградена нова кислородна система с цистерна за кислород. Предвижда се изграждане на ново котелно помещение, тъй като сега съществуващото е неизползваемо, стерилизационно помещение Автоклав, като в момента на проверката вече има налични стерилизатори. В друга стая се изгражда сървър за нуждите на болницата от интернет и кабелна телевизия. На етажа ще бъдат разположени и две помещения за архива на болницата, лаборатория по патоанатомия с кабинет с патоанатом, две бани и тоалетна за персонала.

На 2 етаж се работи по бъдещото Педиатрично отделение, което ще разполага с 11 стаи за най-малките пациенти. Във всяка стая вече е изградена баня с тоалетна. Изцяло е подновена ВиК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е електрическата инсталация и е подновена канализацията.

На 3 етаж се подготвя Неврологично отделение с 10 стаи за пациенти, едната от които ще бъде за интензивно лечение. Във всяка стая е изградена баня с тоалетна. Изцяло е подновена ВиК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е ел.инсталацията и е сменена канализацията с нова. В останалата част на отделението е монтирана нова дограмата. 

На 4 етаж ще бъде Вътрешно отделение, което също ще разполага с 10 стаи за пациенти, всяка с баня и тоалетна, като една ще бъде обособена за интензивен сектор. Тук изцяло е подновена ВиК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е ел.инсталацията и е сменена канализацията с нова. В другата част на отделението отново е подновена дограмата с нова и се предвиждат същите помощни помещения, като в предходните два етажа.

На 5 етаж вече се оборудва бъдещото Акушеро-гинекологично отделение. От едната страна на отделението се обособява операционна зала и помещение от 30 кв.м, в което са обособени стая за родилки и междинна стая за лекарства. За бъдещите майки са обособени 9 стаи, на места са изградени нови стени. Във всяка стая е с изградена баня с тоалетна. Изцяло е подновена ВиК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е ел. инсталацията и е сменена канализацията с нова. В началото на отделението ще се изгради достъп до операционната, отделен вход за родилки и пациенти на АГ-отделението, както и съблекалня за пациентите.

Етаж 6 на радневската болница ще приюти отделението по „Ортопедия и травматология“. То ще разполага с 11 стаи за пациенти с баня и тоалетна във всяка стая. Тук също изцяло е подновена ВиК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е ел. инсталацията и е сменена канализацията с нова. В отделението ще има и перално помещение с пералня и сушилня за бельото и дрехите на пациентите.

На етаж 7 ще бъде отделението по "Хирургия", което ще разполага с 11 стаи за пациенти, като две от стаите са предвидени за интензивно и изолатор. Във всяка стая е изградена баня с тоалетна. Изцяло е подновена ВИК инсталацията, изградена е нова инсталация за кислород, подменена е ел. инсталацията и е подновена канализацията.

В останалата част на всеки един от 2 до 7 етаж се изграждат по девет помощни помещения към отделенията, в които се обособят сестринска стая; манипулационна, асептична манипулационна, кабинет за прегледи, стая за санитарка, баня с тоалетна и съблекалня за персонала, медикаменти и чисто бельо и други.

Собственикът на болницата предвижда на 2, 3, 4, 5, 6 и 7 етаж във всяка болнична стая да има телевизор и хладилник, както и камера с микрофон, които ще бъдат свързани със стаята на сестрите, за да наблюдават пациентите. Над всяко легло ще има бутон за повикване на лекар или сестра по спешност. Предвижда се още поставянето на конвектори от вътрешната страна на стаите, които ще могат да отопляват или охлаждат помещенията, в зависимост от сезона.

Закупени са 130 нови легла, като 80 от тях вече се намират в болницата, а останалите 50 са закупени, но не са доставени, тъй като заради ремонта няма къде да се съхраняват.

Предвижда се във всяка стая пода да бъде покрит със саморазливна мазилка и антибактериално покритие на пода и върху част от стените. В процес на ремонт са стълбищните части на сградата и операционните зали.

Коментари към новината

Още новини от Здраве