Новини от област Стара Загора и България

Пред Народното събрание

Пеканов: Има напредък по преговорите с ЕК за въглищните централи

Пеканов: Има напредък по преговорите с ЕК за въглищните централи
Divident.€U Divident.€U

България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по предоговарането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта "Енергетика".
Това обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. През лятото (вероятно до края на юни) България ще представи на Европейската комисия пакет от искания за промени в поетите ангажименти в сектор енергетика, по-конкретно заявките за декарбонизация (намаляване на замърсяването от производство на енергия).

Вариант е да дадем други мерки за намаляване на емисиите, стана ясно от думите на Пеканов. Ако не дадем алтернатива, ще загубим пари. ЕК казва, че всички промени, които се планират, трябва да бъдат представени заедно. Затова се работи по преработката на Плана и по проектите, прави се оценка какви мерки ще отпаднат от ПВУ. Извършва се преглед на съществуващите мерки в Плана, заяви Пеканов. Ще отпаднат тези, които не могат да се изпълнят и тези, които се бавят.

Трябва да докажем важността на новите проекти, тъй като не искаме да губим тези пари, категоричен бе той. Ние сме в златната среда - получили сме 25% от парите, а забавянето, което служебният кабинет завари, е наваксано, заяви Пеканов. Законите по ПВУ отговарят на европейските изисквания. Когато те бъдат приети, ще можем да започнем да получаваме средства.
Според Пеканов има напредък по българските предложения за начините, по които да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, без да се засяга дейността на въглищните централи:

"Напредък има и то сериозен. Посредством тези проекти ние допринасяме за декарбонизацията на икономиката. В същото време ние сме показали защо през миналата година беше невъзможно затварянето на въглищни централи поради енергийната ситуация в България и в региона. Това са аргументи, които са представени и смятам, че вече са възприети от Европейската комисия. Ще запазим централите - да, но пълната отмяна на реформата без други ангажименти, които да постигнат декарбонизацията, ще означава, че ще изгубим огромна сума от парите в рамките на милиарди".


С решение на 48-ото Народно събрание Министерски съвет беше задължен да преговаря с ЕК за поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродни емисии, за да се гарантира работата на въглищните централи поне до 2038 г.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика