Новини от област Стара Загора и България

В Чирпан

Десетки учени събра международната научна конференция за манастира „Св. Атанасий Велики“

Десетки учени събра международната научна  конференция за  манастира  Св. Атанасий Велики
Divident.€U Divident.€U

В Къщa музей „Пейо Крачолов Яворов" се проведе Първата международна научна конференция „Манастирът „Св. Атанасий Велики“ край Чирпан и начало на монашеството в Европа“. Организатори на събитието бяха Община Чирпан и Сдружение „Балканмедия”. Конференцията бе открита от акад. д-р Росен Милев, председател на сдружение "Балканмедиа": „За нас днес е един исторически момент. Най-после след дълга подготовка в национален и интернационален план благодарение на Община Чирпан и нейния кмет Ивайло Крачолов бе организирана Първата международна научна конференция „Манастирът „Св. Атанасий Велики“.

Участниците и гостите на конференцията бяха приветствани от кмета на Чирпан Ивайло Крачолов: „За мен е огромно удоволствие да ви приветствам с добре дошли в нашия град, да приветствам нашите гости от Потсдам, Толедо, Франкфурт на Майн. Тук е и директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора д-р Петър Калчев. Днес ние осъществяваме една наша двадесетгодишна идея, когато акад. Росен Милев лансира своята научна теза, че манастирът „Св. Атанасий” е първият манастир на територията на Европа. Чрез осъществяването на днешната конференция ще потвърдим идеята, че тук се е зародило монашеството и тук е създаден първият манастир.

Ще популяризираме научната теза и всичко събрано по темата, което е потвърждение на огромната роля, която има нашият регион за развитието на християнството. Манастирът в с. Златна ливада беше малко познат, но когато акад. Милев даде тази научна теза, интересът към манастира нарасна и сега той е посещаван от хиляди туристи. Богатството, което включва районите на Чирпан, Стара Загора, Казанлък, Павел баня, е изключително интересно. Това историческо наследство трябва да бъде популяризирано“, каза кметът.

След тази конференция заедно с Регионалния исторически музей – Стара Загора и Министерството на културата, общината ще разшири археологическите проучвания, защото се смята, че в района на манастира има раннохристиянска базилика.

По време на форума бе потвърдена, разширена и конкретизирана теорията на акад. Росен Милев, че манастирът „Св. Атанасий Велики“ е най-старият манастир на Стария континент. Материалите от научната конференция ще бъдат издадени в специален сборник на български и английски език.

Конференцията бе закрита официално от зам.-кмета на Чирпан Румен Тунанов, който благодари на участниците за изключително интересните доклади и новите факти за манастира и награди с плакети проф. Виргилио Мартинес Енаморадо от Университета на Малага, Испания и д-р Айке Фабер от университета в Потсдам, Германия.

Според историята на манастира “Св. Атанасий Велики”патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра. По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада. Заради енергията, която усеща, той основава манастир. Доказано е, че „Св. Атанасий” е най-старият действащ манастир на Балканския полуостров, а според редица историци и в Европа.


Манастирът е изключително посещаван не само от хора от цялата страна, но и от чужбина и заради водата, за която се смята, че е лековита. Той е уникален и със своята постница, която се намира в скалите над него. Тя се приема за чудодейно място, което светецът и негови последователи са обитавали в дни на пост, молитва и усамотение. През нея посетителите преминават за здраве и благоденствие.

Коментари към новината

Още новини от Образование