Новини от област Стара Загора и България

Прокурори и съдии от Стара Загора излязоха в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев

Прокурори и съдии от Стара Загора излязоха в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Прокурори, следоватили и служители в Съдебната палата на Стара Загора се събраха пред входа й в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, срещу когото вчера беше извършен бомбен атентат, който не успя да го засегне, но повдигна много въпроси.

Според областният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов атентатът е прецедент в новата история на България, чиято цел е да бъде упражнен натиск от престъпните среди в България върху цялата правораздавателна система в страната, а не само върху главния прокурор Иван Гешев.

"Един такъв грозен акт може да се случи във всеки един момент с всеки от нас. Да не забравяме, че бомбеният взрив е бил насочен не само към Гешев, но и към цялото му семейство", подчерта Атанасов.

Прокурорите и техните колеги от Стара Загора изразиха своята непримиримост към такъв вид действия.

"Заявявам категорично, че както прокурорите от Районна прокуратура - Стара Загора, така и прокурорите в страната, спазват върховенството на закона и ще продължим да бъдем на работните си места, за да отстояваме тези позиции", подчерта районният прокурор Таня Димитрова.

Ръководителите на двете прокуратури в Стара Загора - окръжна и районна - заявиха, че не се чувстват притеснени и изразиха надежда, че извършителите ще бъдат установени.

Малко по-късно служебният вътрешен министър Иван Дерменджиев обяви, че полицията вече има заподозрян. Той обаче отказа през журналисти да даде повече подробности на този етап.

Разследването тече в различни посоки. "Този случай е показателен, че нивото на сигурност на автомобилите, с които разполага Националната служба за охрана, трябва да бъде повишено, защото решаваща в случая е била бронировката на автомобила на главния прокурор Иван Гешев", подчерта Демерджиев.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред