Новини от област Стара Загора и България

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физически лица

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физически лица
Divident.€U Divident.€U

Днес е последният ден за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 година.

До петък повече от 610 0000 души са декларирали доходите си пред НАП, като над 80% от данъчните декларации са подадени по електронен път.


Годишна данъчна декларация подават лицата, които през 2022 г. са получили доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода.

Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра.
Най-лесният начин за подаване на декларацията е по електронен път – с персонален код или електронен подпис. Ако все пак изборът е хартиен формуляр, има възможност за попълване на декларация с баркод, която може да бъде изтеглена от сайта на приходната агенция.

Има вариант и самата декларация заедно с необходимите приложения и образци да бъдат изтеглени или да бъдат получен на място в НАП. Хартиеният вариант може да бъде подаден в офис на агенцията или по пощата, като в случая е важна датата на пощенското клеймо.

Ако има данък за довнасяне, той също трябва да бъде платен до края на деня.

До септември има възможност за еднократна корекция на данните.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество