Новини от област Стара Загора и България

На 30 април

Гласове и ритми от Тракия ще огласят манастира край Златна ливада

2638 29/04/2023 00:00 Култура Сцени
Гласове и ритми от Тракия ще огласят манастира край Златна ливада
Divident.€U Divident.€U

Фестивалът „Гласове и ритми от Тракия“ ще бъде открит утре, 30 април край чирпанското село Златна ливада. Той ще продължи 2 дни, като в него ще вземат участие обичани певци и музиканти от Старозагорско, Пловдивско и Хасковско.

Празникът започва от 11.00 часа с изяви на любителски състави от НЧ „Настроение“, Стара Загора, ДЮА „Загорче“, танцовите клубове „Тракийци“ и „Чанове“. В концерта ще вземат участие ансамблите „Южняци“, „Воденица“ от Хасково и фолклорен клуб „Тракийка“, Първомай. От 12.00 часа е концертът на Пилашевския народен оркестър.
Втория ден музикалната програма включва фолклорни състави от областите Стара Загора, Пловдив и Хасково. Кулминация на празника ще бъдат любимите музиканти от оркестър "Канарите" с ръководител Атанас Стоев. Те ще свирят на 1 май (понеделник) от 13.00 часа.

На 3 май от 10.00 часа в къща-музей "Пейо К. Яворов" ще се проведе първа международна научна конференция "Манастирът "Св. Атанасий Велики" край Чирпан и началото на монашеството в Европа".

На конференцията ще ни гостува акад. Росен Милев. Той ще доведе научна делегация от Германия, Испания, Чехия и Полша. Поради високия интерес от международните ни гости националното немско издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ще публикува статия за тази конференция, което още веднъж показва, че манастирът в Златна ливада е изключително значим за историята на монашеството и неговото начало, каза на пресконференция преди празника кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура