Новини от област Стара Загора и България

Нова възможност

Община Стара Загора може да придобие бившия АГ комплекс срещу замяна

Община Стара Загора може да придобие бившия АГ комплекс срещу замяна
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора има възможност да придобие сградата на бившия АГ комплекс срещу предоставяне на общински имоти на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, които се намират на територията на здравното заведение.
Такова предложение е постъпило до общинското ръководство от управителя на УМБАЛ проф. Йовчо Йовчев, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той допълни, че общината обсъжда в момента направеното предложение. То е подкрепено от принципала на Университетска болница в лицето на Министерство на здравеопазването.
„В момента уточняваме кои имоти може да дадем на болницата, за да направим равностойна замяна. През следващите дни ще имаме среща с управителя на болницата, ще уточним кои имоти представляват интерес за тях“, каза Тодоров.
Напомняме, че до този момент бяха разгледани няколко възможности Общината да придобие АГ комплекса, но нито една не срещна пълна подкрепа.

Сградният фонд на бившия АГ комплекс беше оценен за не по-малко от 8 млн. 772 хил. лв., съгласно изготвена оценка от независим лицензиран оценител. Идеята сградата да бъде придобита от общината срещу стари дългове на лечебното заведение не срещна необходимата подкрепа. Сградата на бившия АГ комплекс беше пусната на търг, но нямаше интерес.

„За тези пари и състоянието, в което се намира сградата ще бъдат необходими много пари, за да се върне инвестицията“, коментира Тодоров.
Идеята на община Стара Загора да придобие бившия АГ комплекс беше заявена отдавна. Желанието на кмета и неговият екип е там да се съберат общинските здравни заведения за доболнична помощ, които сега се намират на различни места.
„Трябва да вземем сградата на АГ комплекса, да кандидатстваме по европейска програма, за да я обновим. Така от една страна ще оптимизираме администрацията, а от друга хората ще се радват на по-добри здравни услуги.

Вместо да имаме 5 различни ръководни позиции, ще имаме едно ръководно тяло, което ще ръководи общинската доболнична помощ“, обясни кметът. Планът на общинска администрация включва на север от АГ комплекса да се направи голям паркинг за всички посетители на здравното заведение.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве