Новини от област Стара Загора и България

Международна научна конференция, посветена на манастир "Св. Атанасий" готвят в Чирпан

3229 24/04/2023 16:44 Общество България
Международна научна конференция, посветена на манастир Св. Атанасий готвят в Чирпан
Divident.€U Divident.€U

Стотици вярващи очаква и тази година на храмовия си празник най-старият манастир в Европа „Свети Атанасий“, който се намира на километър от чирпанското село Златна ливада.
Община Чирпан и кметът г-н Ивайло Крачолов канят на Националния фолклорен фестивал „ Гласове и ритми от Тракия“ край манастира „Свети Атанасий“- с.Златна ливада на 30 април и 1 май.

Във фестивала ще участват самодейни певчески състави, както и танцови групи от Община Чирпан. На този двудневен фестивал ще гостуват и фолклорни състави от Старозагорски, Казанлъшки и Димитровградски регион. Началото е 11.00 часа. , а сцената ще бъде издигната на поляната зад манастира „Свети Атанасий“. За доброто настроение на хилядите гости ще се погрижи и оркестър "Канарите" .

На храмовия празник на 2 май в манастира "Св.Атанасий Велики" Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан ще отслужи златоуста литургия, която ежегодно се провежда в манастира, по случай храмовия празник.
На 3 май в къща музей "Пейо К.Яворов" в гр.Чирпан ще се проведе Международна научна конференция "Манастирът "Св.Атанасий Велики" и началото на монашеството в Европа". Специални гости ще бъдат академик Росен Милев, представители на БАН, професори и изследователи от Германия, Испания и Полша.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество