Новини от област Стара Загора и България

Балетът на Държавна опера - Стара Загора отбелязва Международния ден на танца с премиера

434 24/04/2023 12:48 Култура Сцени
Балетът на Държавна опера - Стара Загора отбелязва Международния ден на танца с премиера
Divident.€U Divident.€U

Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще отбележи Международния ден на танца на 28 и 29 април с премиерата на три танцови спектакъла от цикъла „Балет без граници”. В две поредни вечери почитателите на танца ще се срещнат със световните постижения на съвременния танц и непреходната класика. Специално за многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител Силвия Томова световноизвестният хореограф Клод Брюмашон постави дуетите „Неопитомените” и „Пиедесталът на девиците”.

Той работи в Стара Загора с именития танцьор и негов съмишленик Бенжамен Ламарш. Като асистент е привлечен и нашият талантлив танцьор с неповторим индивидуален хореографски стил и почерк Християн Бакалов, за когото през 1992 година е създаден дуета „Неопитомените”, в който участва и Фернандо Зевада – тогава и двамата са солисти на Младия балет на Франция. В асистентския екип участва и Елизабета Гарери - дългогодишна изявена танцьорка от трупата на Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш в създадения от тях Националнен хореографски център на Нант, а след това тя продължава да придружава Клод и Бенжамен в различни хореографски и трансмисионни проекти с Compagnie Sous La Peau. Двата дуета се реализират с любезната подкрепа на Френския институт в София и Посолството на Република Франция в България.

„В „Неопитомените“ има безсмъртие. Парадигма на дуета, на свободата и съучастието, „Неопитомените“ пътуват в телата. Те се самопоканват, настаняват се и разкриват на танцьора онази неподозирана тръпка, която всеки от нас притежава. Осем минути, които трябва да разбереш отвътре, които трябва да изживееш в тръпка, колкото животинска, толкова и човешка” – казват Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш.

„Неопитомените“ влиза в репертоара на Парижката опера, танцува се в Palais Garnier през март и април 2021 г. За хореографа Клод Брюмашон и неговия съмишленик през целия живот, танцьора Бенжамен Ламарш, това е най-престижното постижение. „Много съм емоционално приповдигнат. Особено след като този дует разказва малко от нашата история, с танцьор, който е много изискан, техничен, а другият е неуправляем, кипи. Виждайки това донякъде бунтарско произведение в тази танцова институция, каквато е Парижката опера, ме трогва много.”
Сега Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш избраха за своя дует „Неопитомените” младите таланти на балета на Старозагорската опера Семьон Сиденко и Огъст Нюстром, които ще танцуват на 28 април, а на 29 април зрителите ще видят Максим Сиденко и Марсело Молина.
„Неопитомените” продължава да шества по света – след Стара Загора, Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш ще го поставят в Миланската скала с Роберто Боле.

„Пиедесталът на девиците” е произведение с пречупен устрем. С наранен дъх, с кървави битки. Високото Средновековие и ритуализирани движения, с изключително насилие и с изключително напрежение, ме вдъхновиха за произведение в„светло-тъмно“ – казват хореографът. Солисти в дуета „Пиедесталът на девиците” са Мартина Тимбоне и Марсело Молина /28.04./, Богдана Сергеева и Филипо Сарторелли /29.04./

Коментари към новината

Още новини от Култура