Новини от област Стара Загора и България

Пазар

„Хлебопроизводство СЗ“: Няма да вдигаме цената на хляба заради забраната на украинско зърно

1181 24/04/2023 12:19 Икономика Бизнес
Хлебопроизводство СЗ : Няма да вдигаме цената на хляба заради забраната на украинско зърно
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Няма логика да се вдига цената на хляба заради забраната на украинското зърно, смята ръководството на предприятието

Най-големият производител на хляб в Старозагорски регион – „Хлебопроизводство СЗ“ не предвижда увеличение на цената на хляба си през следващите месеци. Предприятието държи около 50% от пазара на хляб в Стара Загора.
Близо година предприятието "Хлебопроизводство СЗ" не е вдигало цената на своя продукт. „ Няма логика производителите да вдигнат цената на хляба си заради забраната на вноса на украинско зърно“, смята директорът на старозагорското предприятие Гергина Димитрова.

„ Цените и на българското зърно паднаха. Ако някой не си е осигурил зърнения баланс до нова реколта, може да купи сега за 510 лв. /тон. Всеки голям производител си е закупил зърно до нова реколта. Освен това украинското зърно не е много добро за производство хляб“, отбелязва директорът на хлебозавода.

Не така обаче смятат от Асоциацията за защита на потребителите. Тяхното становище е, че забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар.
Напомняме, че от днес влезе в сила забраната за внос на украинско зърно. Ограниченията засягат още вноса на пшеница, мед, млечни и месни продукти, алкохол и още няколко основни хранителни продукти.

Собствено производство Брашното, което ползва „Хлебопроизводство СЗ“ е произведено от мелницата на собственика Тенчо Лилянов. Той е в бранша от 10 години. Държи още хлебозавода в Хасково. Лилянов изцяло доставя брашното в старозагорското предприятие и не се налага да се търси от други производители, казва Димитрова. Старозагорският хлебозавод работи изключително с българско зърно.

Според Димитрова в Стара Загора хлябът се продава най-евтино в сравнение с други големи градове като Пловдив, София, Бургас. Ако фирмата доставя хляба на 1,30 лв., то потребителите в Стара Загора го купуват за 1,50 лв.
В другите градове надценките са много по-големи от тези в Стара Загора. В Пловдив, София няма хляб под 2 лева, казва изпълнителният директор на „Хлебопроизводство СЗ“.

Инвестиции Преди 2 години „Хлебопроизводство СЗ“ инвестира около 2 млн.лева в подновяване на линията за производство на хляб. Тази година се предвижда инвестиция от 80 000 евро за обновяване на машините в цеха за закуски. „Хлебопроизводство СЗ“ произвежда около 30 вида закуски и снабдява училища в Стара Загора и Нова Загора.

Ако не беше премахването на ДДС върху хляба нямаше да издържим на натиска от високите цени. Важно значение за оцеляване на бранша имаше и компенсацията за ел.енергия, която получихме от държавата, допълват от „Хлебопроизводство СЗ“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика