Новини от област Стара Загора и България

Поетична вечер събра дамите от „Зонта клуб“ Стара Загора

1203 21/04/2023 12:23 Култура Сцени
Поетична вечер събра дамите от  Зонта клуб  Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Едно нетрадиционно събитие събра дамите от „Зонта Стара Загора“ в залата на Регионалния исторически музей, където се проведе поетична вечер с участието на три поетеси с различни професии – Ива Стефанова, която е юрист и съдия, Христина Димитрова, която е завършила славянска филология, но работи като търговски експерт, и познатата на всички владетелка на словото Виолета Бончева – поет, писател и преводач и редактор.

Донка Петкова и Милена ДимитроваВечерта беше открита от президента на „Зонта Стара Загора“ Милена Димитрова, която благодари на пълната зала за интереса към събитието , което дава трибуна на жените, умеещи да изразяват себе си чрез поезията.

Дългогодишният член на „Зонта“ Донка Петкова, представител на Дистрикт 30 в „Зонта Интернешънъл“, подчерта, че подобна вечер се прави за първи път, макар че през 20-годишният път на организацията в Стара Загора са осъществени много интересни проекти.

С кратка презентация Донка Петкова припомни, че „Зонта“ възниква като организация в подкрепа на жените, но днес международната организация вече приема за свои членове и мъже, а в световен мащаб наброява 27 000 членове в 62 страни.

Първа представи своите стихове Ива Стефанова, която прочете творби, включени в издадения наскоро „Женски поетичен алманах“ със съставител Петя Пешева. Поетесата заслужи аплодисментите на дамите от „Зонта“ и мъжете в залата с изключително топли и мъдри стихове, много от които бяха посветени на жената и майката.

Христина Димитрова прочете стихове от най-новата си стихосбирка „Разбъркано сърце“, издадена в края на миналата година. Виолета Бончева прочете стихове от различни периоди на богатото си творчество.

Изненадата на поетичната вечер дойде от украинската цигуларка Наташа Соленикова, която след началото на войната в Украйна се установява в Стара Загора и вече е част от оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Соленикова изпълни с изключително чувство известно класическо произведение на своята цигулка.

Четирите дами участнички в поетичната вечер получиха от президента на клуба Милена Димитрова красиви жълти рози – символ на „Зонта“. В приятелска атмосфера след това гостите на поетичната вечер закупиха от стихосбирките на трите поетеси. Събраните средства ще отидат за осъществяване на поредните благотворителни проекти на организацията в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Култура