Новини от област Стара Загора и България

За първи път стрелят по електронни мишени в Стара Загора на турнира „Марин Недков“

1016 21/04/2023 11:00 Спорт Стара Загора
За първи път стрелят по електронни мишени в Стара Загора на турнира  Марин Недков
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

За първи път състезатели по спортна стрелба в Стара Загора стрелят по електронни мишени на стартиралия тази сутрин турнир в памет на Марин Недков – един от заслужилите треньори и ръководители на клуба в Града на липите от 80-те години.

Георги КочеренкоЕлектрониката изчислява до стотни от милиметъра къде точно е улучила сачмата и показва на монитор пред състезателя резултата. Това позволява стрелецът да прави анализ и корекция на мерника си и да постига по-добри резултати.

Инсталираната електронна система е собственост на Българския стрелкови съюз и дава много възможности състезанието да стане по-атрактивно за публиката. В бъдеще в залата ще бъдат монтирани големи монитори, на които зрителите ще могат да наблюдават мишените в реално време, както в залата, така и онлайн.

Интересът към турнира „Марин Недков“ е огромен, тъй като след няколко месеца предстоят световни първенства по спортна стрелба за юноши, девойки, мъже и жени и състезанието им дава възможност да поддържат формата си. Затова състезанието е комбинирано - с пневматично и с малокалибрено оръжие.

В следващите няколко дни в Стара Загора стрелковите си умения ще демонстрират 165 участници от Търговище, Варна, Казанлък, Габрово, Ямбол, Пловдив, София с два отбора - „Левски“ и „ЦСКА“, Благоевград, Несебър, Стара Загора и други.

Това е първото състезание, което се провежда на стрелбището за пневматично оръжие в залата на Община Стара Загора до ДЗУ след извършения ремонт за около 25 000 лева - пари, които бяха осигурени с подкрепата на кмета Живко Тодоров от бюджета на общината, от частни спонсори и от благотворителна кампания на стрелкови клуб „Августа“ – Стара Загора, който продаде на търг няколко легендарни пистолета, печелили трофеи.

„По време на ремонта извадихме всички стари мебели в залата, подът беше с много слаб бетон и се ронеше, което вреди на стабилната позиция при стрелба. Изля се нов, шлайфан бетон с много гладко покритие. Когато изсъхне след година, ще се направи допълнително боядисване, което ще укрепи повърхността“, обясни ръководителят на стрелковия клуб Георги Кочеренко.

Предстои да бъде изградена нова огнева линия. В момента се стреля в двете посоки като между двете огневи линии има достатъчно пространство за съдиите и публиката. Стрелбището разполага с 24 стрелкови позиции, което позволява за един ден да стрелят около 100 човека.

Ще бъде изграден и кът със стълбичка за награждаване. „Предвидили сме монтиране на видеокамери, които да снимат в реално време състезанията и да ги излъчват онлайн, също и екрани за оповестяване на информацията. Това ще направи състезанията много по-атрактивни за публиката“, подчерта Кочеренко.

Ремонтът ще бъде окончателно завършен до няколко месеца. Преустройството и новите електронни системи ще позволят тук да се провеждат не само национални, но и международни състезания. Кочеренко предвижда това да се случи още през следващата 2024 година.

Коментари към новината

Още новини от Спорт