Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Отбелязват световния ден на книгата и авторското право с „книжно гурме“

Отбелязват световния ден на книгата и авторското право с  книжно гурме
Divident.€U Divident.€U

На 21 Април, от 11:00 часа, в Стара Загора, Сдружение “Самаряни” и книжарница “Хеликон” очакват любителите на книгите, храната и каузите, на първото по рода си "книжно гурме", с което ще бъде отбелязан световния ден на книгата и авторското право.
Събитието ще се случи пред книжарница “Хеликон”. Каузата, която свърза “Самаряни” и “Хеликон” е възможността всеки човек да закупи книга и да я дари на самарянската #КНИГОтека, съдържаща ресурси, книги, изследвания, наръчници и други информационни материали (специализирана и художествена литература) за превенция и/или справяне с насилие, които да бъдат в помощ на пострадали от насилие или техни близки, студенти по психология и социална работа, доброволци и други заинтересовани.


"Книжното гурме" е специално събитие с вход свободен, но с предварителна резервация. В рамките на събитието, на участниците ще бъде предложено специално меню селектирани книги, които ще предизвикат ума, сърцето и душата... Храната също ще има своята роля в рамките на събитието, защото на нея се пада честта да създаде вкус на любители на книгите!

Събитието се реализира в рамките на Консултативно-информационен център “Самаряни” за справяне с насилие и агресия, който е създаден през. октомври, 2017 г., с оглед разширяване обхвата на услугите, предоставяни на лица, пострадали от насилие, и особено в отговор на тревожната тенденция на увеличаване на случаите на оказване на тормоз и насилие над и от деца в училищната им среда.


Центърът обединява в себе си работата в няколко направления, които се развиват в отговор на необходимостта от предоставяне на социални услуги на лица, които се намират в рискова ситуация, станали са жертва или свидетели на оказано насилие или трафик, но не се налага за тях да се извършва настаняване, както и за лица с агресивни прояви, оказващи тормоз и насилие. Той обединява в себе си няколко различни звена: “Психо-социално консултиране”, “Юридическо консултиране и подкрепа”, “Семейно консултиране и медиация”, “Превенция на насилието”, “Терапевтични програми” и “Корекционни програми”.

Екипът на центъра работи много успешно по създаването и прилагането на Координационен механизъм за работа по случаи на домашно насилие над пълнолетни и непълнолетни лица, в тясно сътрудничество с Областна дирекция на МВР, Адвокатска колегия - Стара Загора, Национално бюро за правна помощ, Регионална дирекция “Социално подпомагане”, Районна прокуратура - Стара Загора, Районен съд - Стара Загора, Община Стара Загора, както и други заинтересовани институции и организации.

Разработена е и се прилага в практиката собствена Терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилие, с която се поставят следните основни цели: да се подкрепи процесът по преодоляване на негативните последствия от вече преживяно насилие и редуциране на агресивното поведение от деца към деца; да се спомогне процесът на формиране на умения и нагласи у децата, да не допускат насилие в общуването и поведението; да се предложи ясен подход за превенция на агресивното поведение на децата в училище, за да бъде преодоляно в значителна степен отрицателното влияние на семейната, социалната и икономическата ситуация, в която голяма част от тях се намират. Терапевтичната програма за работа с деца за справяне с насилие е развита в две основни направления: “Изиграй насилието!” - терапевтични групи или индивидуални сесии с деца на възраст от 7 до 12 г., и “НЕнасилие в моето училище!” - превенция на насилието в училище.

Коментари към новината

Още новини от Общество