Новини от област Стара Загора и България

Професионална асоциация на розопроизводителите:

И тази година рози ще има - берачи не

1884 20/04/2023 11:10 Агро Земеделие
И тази година рози ще има - берачи не
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ежегодно остават необрани около 20% - 30% от розовите насаждения заради липса на работна ръка

И тази година липсата на работна ръка се очертава като основен проблем на розопроизводителите в България през предстоящата кампания.
Вече се сключват договори с розоварните за изкупуване на розовия цвят на цена от 3 лв. до 3,50 лв./кг. За сравнение през миналата година розовият цвят се е изкупувал на средна цена от 2,50 лв. В същото време обаче цената на торовете се е качила повече от 2 пъти, скочили са цените и на препаратите за растителна защита, както и на горивото.

Христо Николов„Ако в миналата кампания сме работили на цена на горивото 2 лв./ литър и торове на 500 лв/ тон, то в момента цената на тон тор се е качила до 1200-1500 лв. Горивото сега е 2,40 без ДДС, препаратите за растителна защита са скочили от 5 лв. на 10-15 лв./дка“, каза за Divident.EU председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Според него, при тази ситуация розопроизводителите не могат да си позволят да платят на розоберачите повече от 1,20 лв. до 1,50 лв. /кг набран розов цвят. Ако не намерим достатъчно работници, оставяме розовите насаждения необрани, защото нямаме друг избор, обяснява той.

Така през последните 4-5 години необрани в България остават между 20-30% от насажденията именно заради липсата на работна ръка. „Има достатъчно безработни, които паразитират върху социалната система. Нека ресорните министерствата да направят така, че тези хора да излязат да работят“, призовават от професионалната организация.

Тази година има предпоставки за добра реколта. Очаква се забавяне на кампанията заради по-ниските температури през последните 1-2 седмици. 56 са членовете на Професионалната асоциация на розопроизводителите – те са предимно от Карлово, Казанлък, района на Гурково.

Имаме проведени поне 10 срещи с ръководството на Министерство на земеделието през последните 2 години. Говорим за липса на национална политика, на стратегия по отношение на сектор розопроизводство, казват розопроизводителите.

„Розовите насаждения в момента в България изглеждат потресаващо. Когато не получаваш адекватно възнаграждение за труда си, намаляваш грижите. В момента имаме 30-40% занемарени розови насаждения в страната и то до степен, в която ще им трябват поне 2-3 години да се възстановят. Продуктивността на насажденията за последните 4 години ежегодно пада с 15-20%. Средният добив за страната миналата година е под 260 кг/дка, а маслодайната роза има потенциал за добив от 500-600 кг./дка“, казва Николов. Сектор розопроизводство е малък, но имиджов и изключително важен от социална гледна точка, допълва той.

„Общият обем на целия сектор розопроизводство е по-малко от 50 млн.евро. Това, на практика е годишният оборот на една добре развиваща се семейна фирма. От икономическа гледна точка не сме атрактивен сектор. В социален аспект обаче даваме поминък на над 3 000 семейства и осигуряваме заетост на 30-40 000 души“, напомнят розопроизводителите.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро