Новини от област Стара Загора и България

Гости от побратимения гръцки град Дидимотика са на посещение в Казанлък

596 19/04/2023 16:37 Общество България
Гости от побратимения гръцки град Дидимотика са на посещение в Казанлък
Divident.€U Divident.€U

Кметът Галина Стоянова посрещна гости от побратимения град Дидимотика, Гърция в Казанлък: „Радвам се да ни гостувате в първите дни след Великден!“. Те благодариха за гостоприемството и отделеното време на кмета Галина Стоянова и изразиха добрите си впечатления от древната история на Казанлък и възможността за обмяна на опит след побратимяването. Сред гостите от Гърция има представители на общинската администрация, общински съветници, различни обществени институции и местния бизнес.

Те проявиха интерес към работата на кмета Галина Стоянова и нейния екип. „През всичките дванайсет години, в които съм кмет, безработицата тук никога не е надвишавала 3,5 – 4 %.“, разказа Галина Стоянова. „Това не се дължи на мен и моя екип, а на местния бизнес, на добрите икономически показатели на местната индустрия. Хората тук получават добри доходи и имат високи изисквания към нас. Ние трябва да се стремим да отговаряме на техните изисквания, на изискванията на всички 85 000 жители на община Казанлък.“, подчерта тя.

От гръцка страна участниците в срещата предадоха поздрави от кмета на община Дидимотика Ромилос Хаджияноглу и потвърждение за присъствието му на 120-ия Празник на розата в Казанлък, заедно с техен фолклорен ансамбъл. Предстои гостите от Гърция да посетят различни културни забележителности в града.

Кратка история на приятелските връзки
• През последните години се създадоха добри приятелски взаимоотношения между Дидимотико, Гърция и Община Казанлък, България. Първият контакт е осъществен по инициатива на протойерей Константинос Сургуцидис от Света Митрополия на Дидимотико, Орестиада и Суфли, Община Дидимотико, Гърция.
• През април 2018 година по покана на Кмета на Дидимотико, Гърция, Община Казанлък участва в работна среща на Сдружението на кметове в Република Гърция.
• Същата година бе проведена и официална среща в Казанлък по време на Фестивал на розата. Начело на гръцката делегация бе г-н Параскевас Патсуридис – кмет на Дидимотико. Заедно с делегацията присъства и фолклорна група, която участва в Международния фолклорен фестивал.
• В резултат на проведените разговори и срещи се постави началото на активен културен обмен, като представителен хор от Дидимотика гостува и участва в програмата на Музикални празници „Петко Стайнов“. В отговор смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев изнесе програма на територията на Дидимотика по време на честване на крепостта „Кале Панаир“ през месец август.
• Във връзка със създалите се добри взаимоотношения межди Община Казанлък и Община Дидимотика, с цел развитие на по-добри взаимоотношения и връзки между гражданите на двата града, постъпи предложение за сключване на договор за побратимяване между двата града.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество