Новини от област Стара Загора и България

НАЗ: Забраната за украинска земеделска продукция може да влезе още от утре  

1712 19/04/2023 10:00 Агро Земеделие
НАЗ: Забраната за украинска земеделска продукция може да влезе още от утре   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Министерски съвет решава спешно днес за забраната за внос на редица земеделски продукти от Украйна

На заседанието си днес Министерски съвет ще гласува да бъде забранен вноса на украинска земеделска продукция. Забраната обхваща пшеница, слънчоглед, царевица, както и мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки. 

Предложението ще бъде внесено на заседанието на Министерски съвет  от Министерство на земеделието.

От началото на месеца Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви ефективни протести в резултат на продължаващия внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. Представители на организацията проведоха серия от срещи със свои колеги от Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

„Бяхме уведомени от Министерство на земеделието, че ще се входира искане до МС за взимане на решение за спиране на вноса от Украйна на агро хранителни продукти. Забранителният списък от храни за България е сходен с този, който въведе Полша, като са добавени пчелни продукти. Посочените в списъка продукти са по анализ на Министерство на земеделието. Те са такива, върху които вносът от Украйна има влияние“, каза за Divident.EU председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

„Вчера ни съобщиха, че ако решението мине днес на Министерски съвет, те ще го изпратят веднага за изпълнение на Агенция „Митници“, допълни той.

Ясно е, че е закъсняло решението на страната ни за забрана на вноса от Украйна, но се надяваме то да има ефект. Това е победа за протестите, които предприехме, смятат зърнопроизводителите.

Статистиката показва, че заради нерегламентирания внос в Украйна по складовете в България залежават 1 млн. и 200 000 тона слънчоглед и около 3,5 млн. тона пшеница.

Ако не се раздвижи пазара и не тръгне реализация на продукцията, капацитетът който имаме на съхранение няма как да поеме новата реколта, коментира Проданов.

„Ние сме в постоянен контакт с колегите си от Полша. При тях от неделя границата е затворена за украинска земеделска продукция. Европейската комисия обещава, че ще вземе мерки, но до момента вече 7 месеца такива не се предприемат. Нормално е след като ЕК не иска да разпредели тази солидарност между всички държави в Европа държавите-членки да вземат нещата в свои ръце", смята председателят на НАЗ.

Той допълва, че ЕС е отпуснал 16 млн. евро за компенсация на държавите, засегнати от вноса от Украйна. Парите не са достигнали все още до отделните страни. На фона обаче на 400 млн. лева загуби само от слънчогледа за българските земеделци, сами си давате сметка, че тези пари са нищо, допълва Проданов.

Според него основният инструмент за справяне със ситуацията е регламентиране на вноса от Украйна и контролирането му.

От НАЗ отбелязват, че тази година разходите, които правят земеделските производители са големи. В последния месец има нормализиране цената на торовете, но тя няма да окаже влияние върху реколтата, която се произвежда в момента, тъй като земеделските производители вече са купили торове на скъпите цени.

Обилните валежи през последната седмица дават добри надежди на производителите. От НАЗ посочват, че себестойността до момента на пшеницата е над 500 лв./тон при добив от 600 кг./дка. Добивът от 600 кг./дка обаче е трудно постижим за много региони в страната.

Коментари към новината

Още новини от Агро