Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Инвестират 600 млн. лева в завод за производство на зелен водород край Бургас

2566 18/04/2023 15:05 Икономика Бизнес
Инвестират 600 млн. лева в завод за производство на зелен водород край Бургас
Divident.€U Divident.€U

Инвеститорите ще разкрият 1000 работни места в рамките на 5 години

Общинският съвет в Бургас даде "зелена светлина" на инвестиционно намерение за изграждане на завод за зелен водород и фотоволтаичен парк край село Равнец.
Планираната инвестиция в проекта е в размер на близо 600 млн. лева.

На 10-ти март т.г. в Община Бургас е постъпило заявление с вх.№ЕД-843/10.03.2023 г. от "Виртус Инвестмънт" АД за реализиране на инвестиционно намерение на територията на с.о. "Индустриален парк Равнец", находяща се в землище на село Равнец.

С инвестиционното намерение се предлага на територията да се реализира производствен комплекс, който включва различни бази за производство и асемблиране на елементи за водородната индустрия и база за асемблиране на зарядни станции. Производствения комплекс ще се захранва от зелен водород. Целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона.

На първи етап се предвижда гореописаните производства да осигурят до 200 работни места, като съгласно представения 5-годишния план от Дружеството, същите да се увеличат до 1000.
Предлага се да бъде изграден и център за компетентност (обучение, иновации) с участие на български и чуждестранни университети, като дейностите по проекта да бъдат ангажирани над 150 специалисти и работници.

Ако в 3-годишен срок не реализират инвестицията, която са заложили в плана си, сертификатът клас „А“ ще бъде отнет на инвеститорите, а те ще трябва да върнат парцела на Община Бургас.
Компанията от една година разработва идентичен проект, който ще реализира на територията на комплекса "Марица изток", стана ясно от думите на изп. директор на "Виртурс Инвестмънт" Свилен Баев. Гръцкият партньор Василиос Пападопулос е направил сходна инвестиция Северна Гърция.

Дебатите продължиха близо 3 часа в Общинския съвет на Бургас и накрая завършиха с приемане на докладната записка с 35 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се".

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика