Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Университетска болница предлага разсрочване на задълженията си за местни данъци

Университетска болница предлага разсрочване на задълженията си за местни данъци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Задълженията на УМБАЛ от лихви за неплатени навреме данъци и такси възлизат на около 365 000 лева

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ предлага разсрочване на задълженията си за местни данъци и такси. Искането е постъпило на 27 януари в деловодството на Община Стара Загора и ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 април.

„Към 13.01.2023г. задълженията на лечебното заведение към Община Стара Загора, възлизат общо в размер на 747 463.89 лв., като същите представляват задължения за лихви за забава на плащанията за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци“, се казва в предложението, което ще разгледа Общинският съвет.

Искаме разсрочване на задълженията си към общината, защото това споразумение ще ни помогне да кандидатстваме по европейски програми, каза за Divident.EU директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“- проф. Йовчо Йовчев.

Намалени задължения Директорът на болницата поясни, че лечебното заведение в момента има да плаща на общината само лихви по стари задължения в размер на 365 000 лева, тъй като през месец февруари са били погасени 360 000 лв. от задълженията на болницата.
Проф. Йовчев допълни, че болницата отчита положителен финансов резултат за 2022 г.
Съгласно Закона за местни данъци и такси, за разсрочването на задължения в размер над 100 000лв. или за период над 1 година компетентен орган е Общинския съвет и той трябва да се произнесе . За разсрочването на задълженията за местни такси в размер над 30 000лв. или за период над 1 година, компетентен орган е кметът на общината.

Бившият АГ комплекс Искането за разсрочване на задълженията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ е придружено с доказателства за финансовото състояние на лечебното заведение.
При разглеждане на документите, относно това отговаря ли задълженото лице и предложението му на условията за разрешаване на разсрочване, посочени в чл.183, ал. 2 от ДОПК, се отчита че болницата е собственик на сграда бивш „АГ Комплекс“, находящ се в гр. Стара Загора, ул. „Ген. Столетов“ 117, която от няколко години не функционира и реално е актив, без който лечебното заведение може и продължава да извършва дейността си.

Данъчната оценка на бившия АГ комплекс е около 6 000 000 лв., поради което не се доказва безспорно, че при евентуална продажба на актива и прибавяне на получената сума към другите парични постъпления за период от три месеца, дружеството не би могло да погаси задълженията си към Община Стара Загора.
„В тази връзка становището на администрацията е, че предложението за разсрочване не отговаря на условията на чл.183, ал.2, т.1, б. „а“ от ДОПК, тъй като е налице неоперативен актив на стойност значително надвишаваща размера на задължението, което се иска да бъде разсрочено“, се казва в предложението на кмета на общината Живко Тодоров към общинските съветници.

В продължение на няколко години се търсят различни възможности, за да може Община Стара Загора да придобие бившия АГ комплекс, за да изгради в него център за доболнична помощ.
Според проф. Йовчев въпросът за бъдещото на АГ комплекса е в ръцете на общината.

„Аз съм направил всичко, което можеше да се направи по Търговския закон – предложение за смесено дружество, замяна срещу собственост, продажба, придобиване на други активи за сметка на активите на стойността на АГ сградата. Изиграни са всички варианти. От тук нататък общината и Общинският съвет трябва да вземат крайно решение по какъв начин ще придобият сградата, каза директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.
Има предложение за съставяне на смесено дружество между Община Стара Загора и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Друг вариант е общински активи да бъдат вкарани в активите на болницата, а да бъдат извадени активите на АГ сградата.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве