Новини от област Стара Загора и България

Христос воскресе! Воистину воскресе! Великден е.

382 16/04/2023 03:12 Духовност Вяра
Христос воскресе! Воистину воскресе! Великден е.
Divident.€U Divident.€U

Христос воскресе! Воистину воскресе! Великден е. Ден на вярата, че Животът винаги побеждава смъртта.

Точно в полунощ всички православни храмове известиха в камбанен звън настъпването на Божественото чудо - възкръсването на разпнатия Син божи от смъртта.

На Велика събота, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан донесе в Стара Загора Благодатния огън от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим. На площада в престолния град на епархията той бе посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и много миряни. Литийно шествие се отправи към катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, където в 23:30 часа започна Великденското (Пасхално) богослужение.

В полунощ архиереят възвести Христовото Възкресение, след което възглави литургията. Владиката прочете празничното си послание, в което отечески поздравява всички чеда на Старозагорската епархийска църква и целия български народ с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение.

"Имаме свободна воля, тя ни е дарена от Бога. Ако се противопоставяме на злото в нас, ще видим светлината на Възкресението Христово, величието, неповторимостта и мощта на духовния заряд, носен от този Празник на празниците. Душите ни, ще препокрият чудната хармония на смирение и любов, оставена ни от Христовата саможертва. Ще почувстваме обичта на нашия Небесен Отец и нуждата от молитвеното общение с Него, и ще осъзнаем истинността на духовните химни на Празника, които ни възвестяват ,че Пасха е свещена, Нова и Свята, освещаваща всички верни.

Всесърдечно благопожелавам мирът, благостта, светлината и любовта на Нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички много топлина и радост, които никога да не угасват!", обърна се към миряните владиката.

Днес, в 11:00 часа, той отслужи и Пасхално вечерно Богослужение по време, на което Св. Евангелие беше прочетено от всички свещенослужители в Стара Загора на различни езици, сред които английски, немски, френски, латински, португалски, турски, румънски, албански, италиански и други.

В края на службата митрополит Киприан отправи към миряните Патриаршеското и Синодално Пасхално послание, в което се казва: "Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението."

По традиция в следобедните часове на празника дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Kиприан приема от тях Пасхални поздравления “Христос Воскресе”, а той от своя страна преподава архипастирски Пасхален благослов на същите “Наистина Христос Воскресе”. За настроенито на гостите ще се погрижи трио "Реверанс".

На Светли Понеделник архиереят ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” – гр. Шипка. Тя ще започне в 09:30 часа.

Коментари към новината

Още новини от Духовност