Новини от област Стара Загора и България

Журналистическата гилдия номинира Христо Христов да получи посмъртно наградата "Стара Загора"

Журналистическата гилдия номинира Христо Христов да получи посмъртно наградата Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Журналистът Христо Христов да бъде удостоен посмъртно с наградата "Стара Загора" за 2023 година в направление "Култура и изкуство" предлага журналистическата гилдия в Града на липите по инициатива в-к "Старозагорски новини". Предложението беше внесено от Йовка Николова и доайенът на журналистите в Стара Загора Ваньо Стоилов в деловодството на Община Стара Загора с подписите на десетки негови колеги от различни национални и регионални медии - екипът на в-к „Старозагорски новини“, за който Христо Христов до последно сътрудничеше, Сашка Панайотова и Стоян Стратиев – „Дивидент Медиа“, екипа на Радио Стара Загора, екипа на ТВ "Стара Загора", екипа на ТВ "Загора", Павлина Дудева – БТА, Ваньо Стоилов – „24 часа“, Теодора Христова и Светослав Стоянов – бТВ, фоторепортерът Атанас Жеков, Венета Асенова и Илко Груев от infoz.bg, Светла Тенева – stz24.com, Виктор Пенков – allszg.com, Николина Пенчева – zagora.bg, Стефан Стефанов – zara-live.com, Нели Филипова, Таня Димитрова, Дима Тонева и Анжелина Велчева – журналисти на свободна практика, Надя Лилова – пиар на Тракийския университет, Благовест Илиев – пиар на Старозагорската митрополия.

„Град Стара Загора е уникален с това, че неговата журналистическа школа е сред в най-успешните в страната – пример за обективност, плурализъм и висок професионализъм. Един от тази плеяда бе журналистът Христо Христов, напуснал този свят на 18 март т.г. след едногодишна борба с коварна болест. Той беше един от емблематичните „пишещи братя“ в Града на липите, региона и страната и остави трайна следа в сърцата и умовете на всички, които са се докоснали до неговите дух и талант“, гласи част от предложението да му бъде присъдена наградата "Стара Загора 2023"

„През всичките си десетилетия журналистическа работа Христо Христов е популяризирал многократно в национален и регионален мащаб постиженията на старозагорските културни институции – Регионален исторически музей – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Куклен театър – Стара Загора, ДТ „Гео Милев“, Съюз на българските художници – Стара Загора, библиотеки, професионални и самодейни състави, както и творчеството и дейността на най-видните творци старозагорци. Изключително голям е приносът на Христо Христов към съхранението на културно-историческото наследство на Стара Загора, борба за което е водил с национални и местни институции години наред.“ Това са част от мотивите на внесеното предложение.

През дългия си журналистически път Христо Христов беше кореспондент на различни национални издания - "Дума", "Стандарт", "Пари", "Преса", "Телеграф", "Монитор" и други. Христо живо се интересуваше и пишеше за историята на старите сгради на Стара Загора, от археология, от история, от изобразително изкуство. Беше последователно ревнив към равнодушието на институциите, когато се отнасят пренебрежително към културното наследство на Стара Загора и региона и не ги оставяше на мира, докато не си свършат работата.

Може би символично предложението за наградата "Стара Загора" да бъде присъдена посмъртно на Христо Христов беше внесено точно на Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.

Наградата „Стара Загора“ е учредена през 1968 г. и се връчва по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Номинацията на Христо Христов е първата досега за журналист в посттоталитарната история на Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество